Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Що чекати від смарт-мобілізації та чи звільнять із ЗСУ тих, хто воює два роки – нардеп

8 листопада 2023, 10:00
1174
0
Автор:
Реклама

Анонсування владою запровадження «смарт-мобілізації» викликало значний інтерес (що й не дивно), а також породило чимало запитань. Відповіді на них спробував надати член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський. За його словами, зміни передбачають те, що у військовозобов'язаних з'явиться більше можливостей для внесення даних онлайн. Водночас нема підстав говорити, що мобілізацію будуть здійснювати в електронному вигляді. «Це виключно інтерактивний формат подачі документів і актуалізація інформації. Сама ж система мобілізації залишається такою, як вона є», - зауважив Веніславський.

Таким чином, «смарт-мобілізація» передбачає передусім, що закон про Єдиний електронний реєстр військовозобов'язаних та призовників, ухвалений ще у 2017-му році, запрацює на повну потужність. У громадян буде інтерактивний доступ до своїх персональних даних в електронному кабінеті. Тут можна буде вказати інформацію про освіту, сімейний стан, стан здоров'я, професію, а також обрати потенційно цікаву військово-облікову спеціальність, за якою є бажання служити.

На питання про відсутність демобілізації і загалом чітко встановлених строків служби нардеп відповів, що не бачить підстав для демобілізації. «Йде повномасштабна конвенційна війна. Історія показує, що під час таких війн демобілізація до завершення бойових дій, як правило, не здійснюється. Так, дане питання обговорюється, ведуться гарячі дискусії, але говорити про якісь рішення на даний момент не доводиться. Щоб предметно розглядати можливість демобілізації, потрібно розуміти мобілізаційний ресурс. Військовослужбовців, які зараз перебувають на фронті, необхідно кимось замінити, а для цього потрібно здійснити ряд великих і складних дій», - каже Веніславський.

Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й військового обліку та інші актуальні питання у рішенні LIGA360:HR. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Читайте також:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини