Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Обмеження максимального розміру ставки за кредитом – прийнято Закон

23 листопада 2023, 10:50
2062
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада прийняла в цілому проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг» (№ 9422). Серед іншого проєкт пропонує поступово знизити та обмежити максимальну ставку на рівні 1% на день. Автори законопроєкту - група народних депутатів, серед яких Д. Гетманцев.

Законопроект розроблено з метою виконання міжнародних зобов'язань, взятих Україною перед Міжнародним валютним фондом, стимулювання відповідального кредитування фінансовими установами, оптимізації наглядових повноважень Національного банку, зокрема щодо здійснення банківського нагляду у формі інспекційних перевірок, усунення проблемних питань, виявлених Національним банком під час наглядової діяльності у період дії карантину та воєнного стану, поновлення можливості застосування Національним банком заходів впливу у вигляді віднесення банку до категорії проблемних/неплатоспроможних.

Законопроєктом, зокрема, пропонується:

- запровадження граничного розміру вартості кредиту для споживача - поетапне зниження максимальної денної ставки з фінальним значенням у не більше ніж 1% на день (сьогодні вона може сягати близько 1500%-1800% річних) через 8 місяців;

- встановити вимоги обов'язкового зазначення у договорі про споживчий кредит інформації про денну процентну ставку (крім споживчих кредитів, виконання зобов'язань за якими забезпечено заставою/іпотекою або правом довірчої власності);

- заборонити кредитодавцю та новому кредитору вимагати сплати будь-яких платежів, не зазначених у договорі про споживчий кредит та/або не врахованих в розрахунку денної процентної ставки, що вказана в договорі про споживчий кредит;

- заборонити встановлювати у договорі про споживчий кредит умову про продовження в односторонньому порядку строку користування кредитом (продовження строку користування кредитом має здійснюватися виключно шляхом укладення додаткового договору за домовленістю сторін).

Національний банк привітав ухвалення Закону, зазначивши, що обмеження максимального рівня ставки відповідає кращій світовій практиці. Чому це важливо? Здебільшого фінансові компанії, які надають мікрокредити, свідомо нехтують перевіркою платоспроможності позичальників та відповідно встановлюють "захмарні" процентні ставки за кредитом, які перекривають ризик неповернення коштів. За даними НБУ, сотні тисяч позичальників фінансових компаній перебувають у стані хронічної заборгованості, постійно беруть нові кредити для погашення попередньо взятих, і не можуть самостійно розірвати це замкнуте коло. Новий Закон змінює правила гри на цьому ринку та запроваджує відповідальне кредитування фінансовими компаніями, коли враховані інтереси кредитора та захищені права споживача.

Читайте всю бухгалтерську аналітику на єдиній платформі LIGA360. Отримайте доступ до видань Інтербух, БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, Вісник МСФЗ. А ще налаштуйте стрічку новин з найпопулярніших онлайн-ресурсів. Придбайте прямо сьогодні.

Читайте також:

- Відсотки за кредитом на спорудження ОЗ: капіталізувати чи ні?

- Продаж товару з післяплатою через Нову Пошту й Укрпошту: чи застосовувати РРО/ПРРО

- Позбуваємося боргів у бюджетній установі: списуємо кредиторку

- З 1 грудня заповнення платіжок можливе лише в новому форматі

- Фінансовий моніторинг під час війни: на кого поширюється

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини