Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яких податкових змін чекати бізнесу наступного року – Гетманцев

29 грудня 2023, 10:20
1331
0
Автор:
Реклама

Наступного року не варто очікувати на значні зміни в оподаткуванні бізнесу. Про це сказав голова податкового парламентського комітету Данило Гетманцев: «Не бачу резервів для збільшення оподаткування у наступному році». Запровадження нового податку для банків цього року він назвав «оперативною реакцією на певну аномалію - надприбуток банків у війну». Гетманцев пояснив, що у нас банки під час війни отримують надприбутки не від своєї звичайної діяльності, а через розміщення коштів у державні цінні папери. Цього року банки отримають прибуток - до 150 млрд грн. Тому логічно, що частину надприбутків, які не мають звичайного економічного підґрунтя, треба розподілити для потреб армії.

Нардеп розповів, що Мінфін готує законопроєкт про уніфікацію ставок податків на паливо аналогічно до тих, що діють в ЄС: «Мова йде про підвищення, але яке - питання до Кабміну. У межах цього буде й дискусія про підвищення акцизу на автогаз. Сьогодні ставки бензинів та автогазу - непорівнянні й відрізняються у чотири рази. Тричі законопроєкт виносили на Кабмін і тричі його повертали. Однозначної підтримки урядовців поки немає».

Водночас Гетманцев не знає чи буде висунута ідея збільшити воєнний збір до 3%. За його словами, лідерство у цьому питанні має займати Кабмін: «Фінансовий комітет [ВРУ] це ініціювати не буде. Хоча б раз уряд має взяти відповідальність за нове оподаткування». З іншого боку, він не виключає прийняття законопроєкту щодо акцизу на солодкі газовані напої. А ось від ідеї про податок на преміальне споживання (тобто податок на придбання дорогих речей) відмовилися ще до війни через низький фіскальний ефект.

Щодо історії зі штрафом для інтернет-ресурсу Pornhub, Гетманцев сказав: «Штрафи застосовуються відповідно до закону - ось і вся логіка. Оподаткування нерезидентів дуже ускладнене. Тому податок на Google [«народна» назва оподаткування доходів інтернет-сервісів, чиї послуги оплачують резиденти України] базується на здоровому глузді компаній та їхньому свідомому підпорядкуванню податковим нормам країн, у яких вони оперують. Великі компанії, на кшталт Google, Facebook, Apple, зареєструвалися добровільно і сплачують цей податок. Бо якщо вони порушуватимуть податкове законодавство, репутаційно витратять більше».

На питання про результати перевірок РРО Гетманцев сказав, що ефективність реформи точно не вимірюється обсягом штрафів. Штрафи є лише негативним стимулом для використання РРО.

На питання щодо зарплат у конвертах нардеп сказав: «У країні переважна кількість підприємств працює з такого роду доплатами. Зрозуміло, що це - спосіб ухилення від оподаткування. Як голова комітету таке не підтримую і не можу сказати, що це правильно. Як людина - вдячний бізнесу, який під час війни сплачує зарплату людям, навіть у конвертах. Комітет не ставив політичного завдання перед урядом щодо жорсткої протидії виплаті «зарплат у конвертах». Але закликаю бізнес поступово підвищувати заробітні плати та виводити їх з тіні».

Підприємці стежать за змінами в LIGA360. Налаштуй моніторинг НПА, змін контрагентів та медіа-поля. Замов LIGA360:Підприємець прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини