Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оформити договір про надання послуг директора на безоплатній основі

8 січня 2024, 15:15
1807
0
Автор:
Реклама

У разі виявлення Держпраці ознак трудових відносин щодо відносин, за якими робота виконувалася на умовах, визначених цивільним законодавством, такі відносини мають бути перекваліфіковані у трудові. Така теза зазначена в листі Мінекономіки від 24.05.2023 р. № 4706-05/23807-09.

Посадовці відомства відзначили, що трудовим договором є угода між працівником і роботодавцем (роботодавцем - фізичною особою), за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а роботодавець (роботодавець - фізична особа) зобов'язується виплачувати працівникові зарплату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Водночас згідно з чинним законодавством виконання робіт, надання послуг громадянином може здійснюватися як на підставі трудового договору, так і на інших юридичних підставах, зокрема, на підставі цивільно-правового договору.

Що стосується питання визначення у статуті господарського товариства типу відносин між цим товариством і його керівником, згідно з ч. 4 ст. 57 ГКУстатут суб'єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного капіталу та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству.

При укладенні цивільно-правового договору на виконання певної роботи чи з надання певних послуг слід керуватись цивільним законодавством. Оскільки стосунки сторін за договором підряду регулюються ЦК, а не КЗпП, вони не є трудовими правовідносинами.

Таким чином, рішення щодо укладання цивільно-правового договору підряду або договору про надання послуг директора на безоплатній основі, на думку Мінекономіки, має прийматися з урахуванням норм статуту або іншого установчого документу товариства.

Радимо також ознайомитись зі статтею «Директор юридичної особи (ТОВ, ТДВ): варіанти оформлення правовідносин».

Як швидко аналізувати великі масиви законодавчої інформації? З рішенням LIGA360 PRO. Легко знайдіть пов?язану аналітику, НПА, судову практику для будь-якого документа. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини