Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

У Верховній Раді вже п’ять законопроєктів про мобілізацію — що не подобається депутатам

10 січня 2024, 09:10
4304
0
Автор:
Реклама

Як ви вже знаєте, у Верховній Раді наприкінці минулого року було зареєстровано урядовий законопроєкт №10378, який покликаний суттєво змінити правила мобілізації та проходження військової служби. Окрім того, у парламенті було зареєстровано різними народними депутатами ще чотири альтернативні проєкти - №10378-1, №10378-2, №10378-3 і №10378-4. Зараз усі вони проходять розгляд та обговорення у парламентських комітетах.

Legal Solution допоможе кожному фахівцю, що потребує аналізу законодавства й пошуку НПА. Керівникам, юристам, бухгалтерам, кадровикам та іншим фахівцям. Замовте доступ за посиланням.

Як повідомив нардеп О. Гончаренко, під час розгляду урядового законопроєкту в Комітеті з нацбезпеки на засіданні були головнокомандувач ЗСУ В. Залужний та міністр оборони Р. Умеров. За словами Гончаренка, вони наголосили, що «посилення мобілізації - це об'єктивна складова війни. Не буде посилення - нема кому буде боронити державу». В той же час вони готові доопрацьовувати законопроєкт та вносити зміни, в тому числі прибирати антиконституційні положення. Пізніше цей же депутат інформував, що Міноборони в своїх пропозиціях «погоджується зі збереженням відстрочки для всіх осіб з інвалідністю (включно з 3 групою) та їхніх чоловіків».

Своєю чергою, Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів на своєму засіданні розглянув як урядовий проєкт, так й альтернативні до нього, акцентуючи увагу на положеннях щодо:

- функціоналу та повноважень роботодавців під час мобілізаційних заходів;

- мобілізації осіб з інвалідністю, усиновлювачів, членів сім'ї особи з інвалідністю I-ІІ групи, які зайняті постійним доглядом за нею та ін.;

- бюджетних видатків на пільги, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Учасники засідання Комітету звернули увагу на важливість недопущення зростання обсягів «тіньової» зайнятості у зв'язку з бажанням авторів законодавчих ініціатив покласти на роботодавців не притаманні їм обов'язки під час мобілізаційних заходів (зокрема, вручення повісток).

Також у Комітеті планують обговорити з органами влади, профспілками та роботодавцями функціонал роботодавців під час дії воєнного стану, пов'язаний з мобілізацією працівників. А Мінсоцполітики надало свої пропозиції щодо визначення в Законі про мобілізацію категорій військовозобов'язаних, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Міністерством пропонується залучити до процесу надання дозволів на виїзд резервістів та військовозобов'язаних за кордон управління соціального захисту населення.

Під час засідання Комітету було обговорено нагальність питання прийняття рішення про демобілізацію військовослужбовців-строковиків, термін служби яких завершився.

Також відбулося засідання Комітету з питань антикорупційної політики, де було визнано таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства законопроєкт №10378. Комітет звернув увагу, що призов громадян на військову службу під час мобілізації має відбуватися у передбачуваний, чітко визначений спосіб, без зловживань і корупційних ризиків. Голова комітету Анастасія Радіна так пояснила ситуацію: «Комітет дійсно виявив низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків. Разом з тим, Міністерство оборони погодилося із висловленими зауваженнями. Спільно із профільним комітетом, комітетом з питань здоров'я нації та іншими колегами вже працюємо над зміною процедур і підходів». Вона наголосила, що мобілізація «має бути справедлива, передбачувана - і без корупційних дірок». За її словами, необхідно відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов'язку забезпечити прибуття військовозобов'язаних у військкоматі. Крім того, потрібно чітко визначити, у які строки та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов'язаних у реєстр боржників із подальшими обмеженнями на розпорядження майном тощо.

«Питань, які потребують ретельного доопрацювання, у законопроєкті значно більше. У першу чергу - щодо подолання корупції у ВЛК та МСЕК. Допрацювати потрібно і процедури підтвердження інших обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації», - зауважила голова комітету.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,7 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини