Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила працевлаштування осіб з інвалідністю – законопроєкт

26 січня 2024, 09:10
1044
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали про ініціативу кардинально змінити законодавство щодо працевлаштування інвалідів. Зокрема - щодо намірів змінити алгоритм дій роботодавців та порядок притягнення їх до відповідальності. Зрозуміло, що така специфічна тема стала предметом дискусій у парламенті, тож там з'явився об'єднаний законопроєкт №5344-д, який пройшов перше читання.

І ось, Комітет ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував Верховній Раді прийняти цей законопроєкт у другому читанні та в цілому. Там вважають, що прийняття законопроєкту призведе до суттєвого збільшення можливостей для осіб з інвалідністю на ринку праці. Ухвалення Закону розширить можливість відповідній категорії осіб працевлаштуватися не лише на підприємствах приватної форми власності, але і в органах державної влади, органах місцевого самоврядування.

Законопроект передбачає компенсацію роботодавцям витрат на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю, а також забезпечення осіб з інвалідністю на робочому місці (за потреби) соціальним супроводом, персональним асистентом, перекладом жестовою мовою, тощо.

При цьому законопроект передбачає вибір для роботодавців:

- або працевлаштувати осіб з інвалідністю, облаштувавши їм (за потреби) належним чином робоче місце (1 робоче місце для роботодавців, що мають штат від 8 до 25 працівників; 2% робочих місць - для роботодавців, основним видом діяльності яких є реабілітація осіб з інвалідністю, навчання таких осіб або догляд за ними; 4% робочих місць - для роботодавців, що мають штат більше ніж 25 працівників);

- або сплатити цільовий внесок на підтримку працевлаштування осіб з інвалідністю до Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю (у разі, наприклад, неможливості працевлаштувати осіб відповідної категорії через високий ступінь виробничого ризику).

«Цим законопроектом не прибирається жодна пільга, яка передбачена Податковим Кодексом для підприємств та організацій, які засновані громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю. Навпаки. Декларується принцип рівності всіх громадських організацій людей з інвалідністю на отримання як податкових, так і будь-яких інших пільг, в тому числі і державну допомогу», - зазначила голова Комітету Галина Третьякова.

Розвиток громадянського суспільства передбачає доступ кожної організації, в тому числі організацій, які представляють інтереси осіб з інвалідністю внаслідок війни (кількість таких ГО через військову агресію росії проти України зростає), до конкурсних процедур, що гарантує прозорий на ефективний розподіл державного фінансування на реалізацію кращих проектів та заходів.

Своєю чергою, Мінсоцполітики підтримує прийняття законопроєкту 5344-д, сподіваючись, що його прийняття призведе до суттєвого збільшення можливостей для осіб з інвалідністю стати затребуваними на ринку праці, отримати роботу і, відповідно, економічну самостійність.

У міністерстві відзначають, що вимоги про дотримання квоти з працевлаштування осіб з інвалідністю проєкт закону поширює не тільки на підприємства приватного сектору, як це було раніше, а й на державні органи, державні та комунальні підприємства, установи й організації. Тобто як приватні, так і державні та комунальні підприємства та установи на однакових умовах матимуть зобов'язання працевлаштовувати осіб з інвалідністю,

Розширюються категорії підприємств, які можуть користуватися фінансовою підтримкою для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю. Соціально орієнтований бізнес зможе створювати нові підприємства захищеного працевлаштування та трудової інтеграції. Пріоритет у таких підприємствах буде на працевлаштуванні людей з важкими формами порушень функціонування (на сьогодні це тільки підприємства громадських організацій осіб з інвалідністю).

Одночасно для роботодавців впроваджується заохочувальна система працевлаштування людей з інвалідністю. Так, законопроєкт передбачає компенсацію роботодавцям витрат на облаштування «розумних» робочих місць для осіб з інвалідністю.

Законопроєкт передбачає фінансування за рахунок цільового внеску надання соціальних послуг, які полегшують працевлаштування осіб з інвалідністю (соціальний супровід, персональний асистент, переклад жестовою мовою тощо).

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини