Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи оплатять "дитячий" лікарняний жінці, яка працює під час відпустки по догляду за дитиною

Реклама

Відповідь на звернення щодо надання допомоги по тимчасовій непрацездатності ПФУ надав у своєму листі від 22.11.2023 р. № 43354-49563/К-03/8-2800/23.

Спеціалісти нагадали, що згідно з абз. 1 ч. 1 ст. 22 Закону України “Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” від 23.09.1999 р. № 1105-XIV страхову виплату у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності застрахованим особам, які працюють за трудовим договором, гіг-контрактом, іншим цивільно-правовим договором та на інших законних підставах призначають та надають за основним місцем роботи.

Саме сформований на основі медичного висновку про хворобу, листок непрацездатності є підставою для призначення працівникові лікарняних (ч. 1 ст. 23 Закону № 1105-XIV) у формі страхових виплат, що повністю або частково компенсують втрату зарплати при настанні страхового випадку (ч. 1 ст. 15 Закону № 1105-XIV).

При цьому допомогу по догляду за хворою дитиною віком до 14 років виплачують застрахованій особі з першого дня за період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше як за 14 календарних днів (ч. 3 ст. 15 Закону № 1105-XIV).

Проте згідно з ч. 6 ст. 15 Закону № 1105-XIV таку допомогу не надають, якщо застрахована особа перебувала у цей час у щорічній (основній чи додатковій) відпустці, додатковій відпустці у зв'язку з навчанням або творчій відпустці.

Згідно із ч. 2 ст. 15 Закону № 1105-XIV допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачує ПФУ застрахованим особам з шостого дня непрацездатності за весь період до її відновлення або до встановлення МСЕК інвалідності, незалежно від звільнення, припинення підприємницької або іншої діяльності застрахованої особи в період втрати працездатності, у порядку та розмірах, встановлених законом.

Листок непрацездатності формують спираючись на медичний висновок після ідентифікації пацієнта в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, згідно із п. 2 розд. II Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі, що затверджений наказом МОЗ “Про затвердження Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності” від 17.06.2021 р. № 1234.

Тож, інформують у ПФУ, якщо у застрахованої особи, яка працює неповний робочий час у період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, настає страховий випадок - тимчасова непрацездатність, догляд за хворою дитиною, то у такому разі допомогу по тимчасовій непрацездатності (у тому числі допомогу по догляду за хворою дитиною) надають їй на загальних підставах.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини