Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Закон про мобілізацію можуть проголосувати вже цього тижня — які правки внесуть

20 лютого 2024, 10:50
7540
0
Автор:
Реклама

Як ми вже повідомляли, Верховна Рада України 7 лютого 2024р. прийняла у першому читанні за основу проєкт Закону щодо проходження військової служби, мобілізації та військового обліку (реєстр. №10449). В ефірі телемарафону перший заступник голови комітету ВР з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк назвав правки до законопроєкта, які стануть найбільш обговорюваними.

Нардеп Михайло Цимбалюк вважає, що "закон буде складно проходити", але не виключає, що "є всі шанси його проголосувати в другому читанні в цілому". "Я сподіваюся, що ще цього тижня у Верховної Ради є шанс проголосувати за законопроєкт про мобілізацію у другому читанні. 21 лютого - крайній день подачі поправок. Якщо фахово спрацює - а для цього є всі підстави - Комітет з нацбезпеки, оборони й розвідки, і ще цього тижня можна розглянути в другому читанні", - заявив він.

«Зараз важливо, які правки будуть кардинальними. Ми вважаємо, що найбільша дискусія буде навколо питання демобілізації строковиків. Ми вимагаємо, щоб протягом двох місяців вони були демобілізовані. Вони цього заслуговують, вони прослужили декілька місяців, а дехто декілька років. І їхній термін відстрочки має бути 12 місяців, аби вони могли влаштувати своє цивільне життя, а дехто з них і підписати контракт на продовження служби», - наголосив Цимбалюк.

Ще однією дискусійною темою є відстрочка від служби за умови догляду за особами з інвалідністю: "Особа з інвалідністю має право обрати, хто за нею буде доглядати. Так, це має бути одна особа з кола близьких родичів. Але цю особу має обрати сама людина, за якою потрібен догляд. Це має бути закріплено в законі, навколо цього триває дискусія, але мені здається, що ми знайдемо спільну думку. Бо особа з інвалідністю має право на догляд".

Також розглядається питання зменшення терміну демобілізації військових з 36 місяців до 18, але за умови, що 12 місяців військовий пробув у зоні активних бойових дій. "Це буде справедливо. І ротація - за який період. А для цього потрібна певна кількість людей, щоби можна було ротувати ті підрозділи, які сьогодні на території виконання бойового завдання, могли відходити на відпочинок, мати право поновитися і відпочити", - зауважив заступник голови Комітету з питань соцполітики.

Цимбалюк додав, що планується залишити право на відстрочку для викладачів та студентів: «Стосовно викладачів ВНЗ без наукового ступеня. Ми вважаємо, що вони теж мають право на відстрочку. Як і докторанти на контрактній формі навчання. А те, що їх велика кількість - це не їхня провина, це провина уряду, який давав квоти вищим навчальним закладам. Можна говорити, що з наступного року буде менша кількість, це інша справа». Нардеп підкреслив, що ті, хто заплатив гроші і навчаються, повинні закінчити навчання.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини