Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Акцизний податок та маркування нікотиновмісних продуктів з 01 вересня 2024 року — набрав чинності Закон № 3553-ІХ

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового Кодексу України щодо приведення деяких норм у відповідність із Законом України «Про Митний тариф України» та уточнення окремих положень» від 16.01.2024 р. № 3553-ІХ, який набрав чинності з 01 березня 2024 року.

Відповідно до нього з 01 вересня 2024 року оподатковуватимуть акцизним податком операції з ввезення та реалізації на митній території України товарів за кодом згідно з УКТ ЗЕД 2404 91 90 00 «Інші нікотиновмісні продукти для орального застосування», які включено до переліку підакцизних товарів,

  • за ставкою 2363,4 грн за 1 кілограм (нетто) такого продукту;

  • за ставкою 2836,08 грн за 1 кілограм (нетто) такого продукту з 01 січня 2025 року.

Відтак усі вимоги щодо оподаткування акцизним податком, маркування марками акцизного податку інших нікотиновмісних продуктів для орального застосування, а також відповідальність за їх порушення (без марок акцизного податку, торгівля за цінами, вищими від максимальних роздрібних цін) діятимуть з 01 вересня 2024 року.

Отже, інформує Пресслужба Державної податкової служби України, платники податків мають право відповідно до ст. 220 і ст. 226 ПКУ:

  • не пізніше ніж за два місяці, щоб задовольнити потребу в марках у вересні 2024 року, подати попередню заявку-розрахунок про потребу в марках акцизного податку «тютюн вітчизняний (інші вироби)» - «ТВ ІНШІ», «тютюн імпортний (інші вироби)» - «ТІ ІНШІ» у кількості, яка необхідна, щоб маркувати інші нікотиновмісні продукти для орального застосування;

  • не пізніше ніж 25 серпня 2024 року подати до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, Декларацію про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) щодо встановлення з 01 вересня 2024 року максимальних роздрібних цін на інші нікотиновмісні продукти для орального застосування.

Тож, щоб своєчасно маркувати інші нікотиновмісні продукти для орального застосування і ввезти на митну територію України для реалізації з 01 вересня 2024 року, виробникам та імпортерам таких продуктів необхідно одержати марки акцизного податку до 01 вересня 2024 року. Це можна зробити подавши продавцю таких марок заявку-розрахунок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Також необхідно документально підтвердити оплату за марки та сплату до відповідного бюджету акцизного податку за ставками, які діятимуть з 01 вересня 2024 року.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Варто ознайомитись:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини