Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реформа дошкільної освіти — мобільні садки і відпустка 56 днів

6 березня 2024, 10:05
529
0
Автор:
Реклама

Народні депутати закінчили роботу над підготовкою до другого читання законопроєкту №8030, який запроваджує реформу дошкільної освіти, та готові винести його на розгляд парламенту найближчим часом. «Ми врахували найкращий вітчизняний і світовий досвід, а також євроінтеграційні процеси. Головна ідея - кожна дитина повинна мати можливість здобувати якісну сучасну дошкільну освіту з урахуванням її індивідуальних особливостей, потреб, інтересів та здібностей», - пояснив глава підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Володимир Воронов.

У законопроекті, зокрема, йдеться про створення механізму для освітнього розвитку дитини від народження, який буде впроваджуватись у дитячих садках, зокрема сімейних, яслах для дітей від 3-х місяців до 3-х років, а також передбачені мобільні дитячі садки для дітей з віддалених населених пунктів.

Діти з особливими освітніми потребами беруть участь в освітньому процесі дитячого садка, у разі потреби, за допомогою асистента вихователя та асистента дитини, команди психолого-педагогічного супроводу.

Запроваджується справедлива черговість для зарахування до дитячого садочка. За місцем проживання у першочерговому порядку зараховуються діти певних категорій, приміром, діти сироти, діти наших загиблих воїнів, діти з особливими освітніми потребами, діти старшого дошкільного віку, які здобувають обов'язкову в Україні дошкільну освіту, діти військовослужбовців.

«Однією з ключових новел є створення Центрів підтримки батьків. У кожній територіальній громаді має бути мінімум один такий центр. Вони надаватимуть батькам педагогічну та психологічну допомогу. Там можна буде отримати консультацію, пройти спеціалізовані курси та семінари, обмінятися досвідом з іншими батьками», - зазначив В. Воронов.

Законопроєкт також передбачає формування гідного ставлення до працівників дитячих садочків. Уперше на рівні закону запроваджується:

- обов'язкову умову скороченого робочого часу;

- обов'язкову щорічну оплачувану відпустку в 56 днів;

- помірне педагогічне навантаження;

- можливість підвищень посадових окладів з боку громади.

Законопроєкт передбачає різноманіття груп у дитсадочках, зокрема: вікові та різновікові, інклюзивні, спеціальні, з різними освітніми програмами та розпорядками перебування вихованців. Це можуть бути групи повного дня, короткотривалого чи сезонного перебування, на вихідні дні або ж із цілодобовим перебуванням. У ситуації, коли мама працює у режимі доби, батько на фронті або відсутній за певних причин, а бабусі та дідусі допомагати не можуть, це стане суттєвою допомогою, зазначає Воронов.

Крім того, законопроєкт пропонує різні форми здобуття дошкільної освіти. Депутати передбачили можливість обирати дистанційну, сімейну, мережеву форми здобуття дошкільної освіти. Приміром, діти з особливими освітніми потребами, якщо є потреба або бажання бути у домашніх умовах, отримають можливість педагогічного патронажу. Вже розроблені і пропонуються освітні програми для дистанційної роботи, особливо в ситуаціях форс-мажору в країні чи для застосування на деокупованих територіях, де інфраструктура потребує відновлення.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини