Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Транспортний безвіз з Євросоюзом після червня 2024 року – які будуть зміни

7 березня 2024, 10:50
825
0
Автор:
Реклама

Як повідомила Єврокомісія, до Ради ЄС надійшли пропозиції щодо оновлення угоди про транспортні перевезення з Україною (відомої як «транспортний безвіз»). Окрім того розглядається й оновлення аналогічної угоди з Молдовою. Початкові угоди були підписані в червні 2022 року, а потім продовжені до кінця червня 2024 року. Вони надають українським, молдовським і європейським перевізникам двосторонні права на перевезення територіями один одного. Як зазначають в Єврокомісії, оскільки традиційні транспортні шляхи в регіоні перервані або закриті через загарбницьку війну Росії проти України та недоступність Чорного моря як традиційного торгового маршруту для двох країн, продовження принаймні до кінця 2025 року угод з ЄС про перевезення автомобільним транспортом допоможе убезпечити ланцюжки поставок.

Комісія пропонує оновлення угоди з Україною, що, зокрема, передбачає:

- зробити обов'язковим наявність документів, які підтверджують, що транспортний оператор належним чином уповноважений здійснювати міжнародні перевезення, і що перевезення здійснюється відповідно до Договору;

- зробити обов'язковим наявність спеціальних документів, які підтверджують, що операція без вантажу безпосередньо пов'язана з транзитною або двосторонньою операцією, як це вимагається угодою;

- посилити дотримання операторами автомобільних вантажних перевезень зобов'язань, пов'язаних з операціями, дозволеними згідно з угодою, боротьбою з шахрайством або підробкою документів водія та порушеннями безпеки дорожнього руху: такі порушення можуть призвести до вилучення ліцензії;

- додати нове захисне застереження: якщо на національному ринку автомобільних перевезень у певній географічній зоні спостерігаються серйозні порушення, які можна віднести до угоди, угоду можна призупинити в цій географічній зоні.

Зараз пропозиції знаходяться в Раді ЄС, яка має надати Комісії мандат на переговори з Україною та Молдовою.

Угоди про автомобільний транспорт підтримують «Шляхи солідарності» між Україною та ЄС, які були створені як альтернатива судноплавним маршрутам Чорного моря, коли порти України були заблоковані Росією. Вони дозволили додатковим вантажівкам перевозити життєво важливі вантажі в Україну, такі як пальне та гуманітарна допомога, одночасно допомагаючи українським товарам, таким як зерно, руда, сталь і супутні товари, діставатися до ЄС та решти світу.

Український експорт автомобільним транспортом до ЄС суттєво зріс з моменту набрання чинності угодою, приблизно на дві третини за обсягом транспортування та приблизно на одну третину за вартістю. На аналогічний обсяг зріс український імпорт з ЄС, а саме приблизно на 300 тис. тонн на місяць. Проте український імпорт у вартісному вираженні зріс майже втричі швидше, ніж український експорт.

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини