Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Керівник БЕБ прокоментував законопроєкти про перезавантаження Бюро

8 березня 2024, 10:05
139
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада повернула на доопрацювання до Кабміну законопроєкт про перезавантаження Бюро економічної безпеки, який критикували як бізнес-асоціації та депутати, так і міжнародні партнери України. У самому БЕБ запевняють: у суперечку не втручаються й готові виконувати будь-яке рішення. Про це та інше Укрінформу розповів т.в.о. директора БЕБ Андрій Пащук.

За його словами значних відмінностей між запропонованими законопроєктами про Бюро (урядовим та альтернативними) насправді немає. Головне - це підходи до формування конкурсної комісії. На думку посадовця, це більше політичне питання, яке в БЕБ, в принципі, не коментують. «Головне, щоб реформа відбулася, Бюро отримало повноцінного керівника та могло працювати у звичайних, а не стресових, як зараз, через усі ці політичні «розбірки», умовах. Наша справа - виконувати той закон, який з'явиться після доопрацювання. Не відкидаю можливості поєднання різних пропозицій в узгодженому документі», - сказав Пащук.

Щодо різниці в підходах до переатестації працівників Бюро він зауважив: «Переатестовувати, звісно, треба, такий інструментарій в арсеналі у директора [БЕБ - Ред.] має бути. І передовсім, цей механізм треба затвердити раз і назавжди. Тобто, має бути постанова Кабінету Міністрів, яка регулюватиме порядок атестації, що діятиме постійно та не мінятиметься залежно від персоналій і «політичних вітрів». Я б, наприклад, проводив атестацію двічі на рік. Бо на практиці розумію, що від 10-20% співробітників Бюро, котрі працюють неефективно, хотів би позбутися уже зараз».

Водночас Андрій Пащук зауважив: «Вважаю, що перезавантаження має бути поступовим. Зрозумійте, для того, щоб забезпечити ефективність роботи, яку ми зараз демонструємо, нам знадобився приблизно рік. Уявіть, що в один момент це все на невизначений час зупиниться… Новим співробітникам знадобиться ще не менше року «для розкачки». Та й відверто: не факт, що до кожного підрозділу, на кожну позицію вдасться набрати чесних, порядних працівників. По-перше, де ми їх знайдемо? По-друге, ми зупинимо ті справи, які досліджуються, а поміж них є доволі гучні, дуже складні».

«Багато хто зараз каже: із БЕБ треба вигнати всіх, хто раніше мав стосунок до податкової міліції чи до інших силових органів. А хто ж має працювати, хто формуватиме професійне ядро в підрозділах? Тому й мене активно критикують за те, що поставив певні вимоги при відборі кандидатів на роботу в Бюро. А як демонструвати ефективність, коли я візьму працівника зі студентської лави, який не знає ні процесу, ні аналітики, нічого? Так, добре, якщо йдеться про підготовку кадрів на майбутнє, коли такий співробітник приходить в уже досвідчений колектив, де переймає досвід у професіоналів і сам поступово стає профі. А якщо набрати увесь підрозділ без досвіду, з «нуля»? От мені пропонували ваші колеги розслідувача взяти. Я кажу: немає питань, але розслідувачеві доведеться вивчити, що таке податкова база, що таке податкова звітність, як вона формується, як виписується, як проходить аудит…», - додав керівник БЕБ

Як державним службовцям зручніше опрацьовувати великі масиви законодавчої інформації? Всі потрібні інструменти надасть LIGA360. Найповніша база НПА та судової практики з можливостями аналізу. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини