Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Реорганізація внаслідок виділу юрособи може бути підставою для дострокового розірвання договору оренди земділянки

11 березня 2024, 16:45
116
0
Автор:
Реклама

ВП ВС відступила від правового висновку щодо правової природи виділу. Для виділу притаманна характерна ознака реорганізації - перехід майна, прав та обов'язків юридичної особи, що реорганізується, до її правонаступника. При цьому обсяг правонаступництва визначають тим майном, правами та обов'язками, які передаються за розподільчим балансом, тобто має місце парцелярне (часткове) правонаступництво.

Отже, виділ є видом реорганізації, який не має наслідком припинення юрособи, яка реорганізується, оскільки остання залишається суб'єктом права, однак зі зменшеним обсягом майна, прав та/або обов'язків.

Так, передача орендарем за договором оренди земельної ділянки державної та комунальної власності права оренди такої земельної ділянки реорганізованій внаслідок виділу з нього юрособі за розподільчим балансом є відчуженням цього права, що суперечить забороні, передбаченій ч. 1 статті 81 Закону України "Про оренду землі", а тому є підставою для дострокового розірвання договору оренди земельної ділянки.

В такому випадку власник може заявити негаторний позов, тобто просити суд усунути перешкоди в користуванні та розпорядженні відповідним об'єктом, зокрема шляхом повернення останнього (ст. 391 ЦКУ, ч. 2 ст. 152 ЗКУ).

Читайте також статтю «Орендна плата за землі державної та комунальної власності: подаємо Декларацію на 2024 рік»

Джерело: постанова ВП ВС від 15.11.2023 р. у справі № 918/119/21

Відчуйте силу інформації на вашому боці - з LIGA360 PRO. Експертна аналітика допоможе знайти правильний алгоритм дій для керівника, юриста, бухгалтера чи комплаєнс-офіцера. Замовте доступ за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини