Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бронювання залежно від зарплати і сплати податків – законопроєкт буде вже у березні

13 березня 2024, 10:55
3078
0
Автор:
Реклама

До кінця березня у Верховній Раді планують зареєструвати законопроєкт про економічне бронювання. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха. Він же уточнив, що є дві моделі такого бронювання.

«Одна модель - це, власне, модель, яка народилася в Офісі Президента, про 35 тисяч. І друга модель - це та, над якою ми працюємо з командою. Це модель про сплату додаткового військового збору за кожну заброньовану особу, незалежно від її посади, заробітної плати чи якихось інших критерій», - сказав нардеп. За словами Наталухи, розмір цього військового збору становить 20 тисяч гривень за кожну заброньовану особу.

«Це дві базові моделі, відрізняються вони тим, що в першій моделі з 35 тис. грн, вона не передбачає фізосіб-підприємців, вона не розповсюджуватиметься на них. Це перше. Друге, там частина коштів, оскільки це заробітна плата, то десь щонайменше третина коштів йтиме в місцевий бюджет, а не безпосередньо на ЗСУ. Третя історія, що зарплата мінімальна, з якої можна забронюватися 35 тисяч гривень, буде вищою, ніж мінімальна заробітна плата у війську, яке сьогодні становить трохи більш як 20 тис. грн», - сказав він.

За словами нардепа, таку ініціативу можуть сприйняти досить неоднозначно. «Що ці всі закиди, які ми час від часу чуємо від опонентів мобілізації, про те, що мало того, що там забрали у військо, ще й дали таку зарплату, яка не дозволяє прогодувати родину, це підсилить їхні аргументи, нам би цього дуже не хотілося. З іншої сторони, є позитивний аспект, ця модель «вибілює» заробітні плати, які платяться в конвертах. Може бути таке абсолютно, що дуже багато цих зарплат з конвертів перейдуть в білу зарплату, щоб забронювати співробітників», - сказав Наталуха.

Він зазначив, що модель про сплату збільшеного військового збору не ставить перед собою за мету вибілення зарплат. «Наша ціль - це якраз акумуляція і мобілізація фінансів і фінансових ресурсів, конкретно на ЗСУ. Саме тому ми хочемо піти через збільшення розміру сплати військового збору, для того, щоб ці гроші йшли виключно на ЗСУ, ні на які місцеві бюджети, ні на які фонди інші, а конкретно на Збройні сили», - сказав депутат.

Також, за словами Наталухи, депутатська модель передбачає можливість бронювання фізичних осіб-підприємців. «І третє, у нас немає критерій по мінімальних зарплатах, посадах, що напевно дозволяє говорити про те, що ми не створюємо цього дисбалансу, тобто формально, якщо ти не воюєш і тебе забронювали за 20 тис. грн, то можна абсолютно адекватно сказати, що ти платиш 20 тис. грн за когось, хто воює», - сказав він.

Нардеп зазначив, законопроєкт з депутатською моделлю бронювання за підвищений військовий збір до кінця цього місяця буде зареєстрований у Верховній Раді України. І це не буде в межах законопроєкту про мобілізацію.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини