Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Невчасно виплатили розрахункові при звільненні працівника: які ризики для роботодавця

Реклама

Департамент з питань праці Державної служби України з питань праці у листі від 30.11.2023 р. N 4206/2/2.1-23а надав роз'яснення щодо виплати сум звільненому працівникові у випадку несвоєчасного остаточного розрахунку з ним при звільненні.

У листі звернули увагу на те, що за умов невиплати з вини роботодавця належних звільненому працівникові сум у строки, визначені ст.116 КЗпП (при відсутності спору про їх розмір), такий роботодавець повинен виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш як за шість місяців. Це прописано у ч. 1 ст. 117 КЗпП.

Для таких цілей розрахунок середньої зарплати проводять спираючись на Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. N 100.

Згідно з п. 2 Порядку середню зарплату потрібно обчислювати виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, що передують місяцю, в якому працівник звільнився.

Фахівці Держпраці завважили, що нараховують виплати шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів. Отже, роботодавцю порушнику доведеться виплатити працівнику його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку (в робочих днях, починаючи з наступного після звільнення дня).

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини