Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КМУ погодив зміни до ПКУ: що зі ставками акцизного податку на тютюнові вироби

Реклама

15 березня, Кабмін схвалив проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок акцизного податку на тютюнові вироби».

Для гармонізації українського законодавства до вимог Євросоюзу переглядають акцизи на тютюн. Нагадаємо, що 2018 року в Україні працює план підвищення акцизу на тютюнові вироби на 20% щороку. Такий план у 2025 році мав виконати вимоги Директиви ЄС щодо мінімального акцизного податкового зобов'язання - не менше ніж 90 євро за 1000 шт. сигарет. Але, нагадали на сайті Урядового порталу, через процеси девальвації викликані війною, у 2025 році акциз на сигарети досягне лише рівня 70 євро. Тобто, чинний графік не дозволяє досягти рівня оподаткування встановленого у ЄС, тому виникла необхідність переглянути ставки акцизного податку, щоб поступово, до 2028 року, досягнути мінімального рівня встановленого Директивою ЄС.

Ставки акцизного податку на тютюнові вироби рекомендує виражати в євро Міжнародний валютний фонд в межах програми Механізму розширеного фінансування (The Extended Fund Facility, EFF). Це також передбачено Національною стратегією доходів.

Реалізація законопроєкту дозволить забезпечити додаткові надходження до держбюджету:

  • у 2025 році на 612 млн грн;

  • у 2026 році на 5 001 млн грн;

  • у 2027 році на 9 379 млн грн;

  • у 2028 році на 13 852 млн грн.

Це, стверджують у Мінфіні, підтримає сектор оборони та безпеки, адже всі власні надходження будуть спрямовані на цей сектор.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини