Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові умови здобуття вищої освіти – Закон прийнято у першому читанні

25 березня 2024, 10:05
1449
0
Автор:
Реклама

Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам» (№10399). Ми вже розповідали про цю ініціативу, яка передбачає зміну механізму формування державного замовлення, а також пропонує диверсифікувати бюджетне фінансування вищої освіти, зокрема шляхом запровадження державних грантів паралельно з державним замовленням. Крім того, змінять правила право та обов'язок першого робочого місця для здобувачів вищої освіти за державним та регіональним замовленням.

Пропонується новий підхід до бюджетного фінансування вищої освіти в частині планування і прогнозування потреб ринку праці. Передбачено нову систему державного замовлення фахівців для ключових професій (зокрема лікарів, вчителів, військових, інженерів деяких спеціалізацій тощо) і механізм максимального забезпечення бюджетного фінансування здобуття вищої освіти всіх охочих вступників.

МОН наголошує, що в законопроєкті не говориться про зменшення бюджетних асигнувань на підготовку фахівців із вищою освітою. Норми законопроєкту передбачають збільшення частки вступників, які отримують фінансову підтримку свого навчання від держави. Цю підтримку абітурієнти здобуватимуть у формі гранта - чіткої суми грошей, яку зможуть використати на покриття вартості контракту із закладом вищої освіти.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Сума гранту визначатиметься урядом, але в сьогоднішніх умовах передбачається діапазон між 15 і 50 тис. грн, які розподілятимуться за результатами ЗНО/НМТ з коригуванням на коефіцієнт спеціальності. Найбільш здібні вступники отримають грант, який покриватиме всю вартість навчання, а для інших залучатиметься механізм співфінансування.

Також законопроектом передбачено трансформацію механізму пільгового кредитування. На відміну від чинної системи такого кредитування, оператором видачі кредитів та їх повернення передбачено не ЗВО, а банк. Пільги для здобувачів вразливих категорій населення зберігаються: вони переважно навчатимуться на місцях державного замовлення.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини