Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Із 1 квітня перерахують пенсії: коли зростуть розміри виплат

Реклама

На сайті Урядового порталу нагадали, що Порядок проведення перерахунку пенсій пенсіонерам, які продовжують працювати, визначено ч. 4 ст.42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV, постановою КМУ від 23.02.2024 р. № 185 та постановою правління ПФУ від 18.05.2018 р. № 10-1.

Так, з 1 квітня пенсії автоматично перерахують пенсіонерам:

  • які після призначення / попереднього перерахунку пенсії продовжували працювати та на 1 березня 2024 року набули 24 місяці страхового стажу;

  • які відпрацювали менше ніж 24 місяців, але після призначення чи попереднього перерахунку пенсії пройшло два роки.

Якщо на 1 березня 2024 року набуто не менше як 24 місяці страхового стажу, перерахунок проведуть з урахуванням страхового стажу. При цьому пенсію можуть обчислювати із того заробітку, з урахуванням якого обчислено пенсію при її призначенні чи попередньому перерахунку, або, якщо доцільно, врахують в тому числі заробіток, який людина одержувала, працюючи після призначення / попереднього перерахунку пенсії.

Водночас показник середньої зарплати (доходу), який враховували під час призначення / попереднього перерахунку пенсії, не змінюється.

Якщо після призначення / попереднього перерахунку пенсії на 1 березня 2024 року набуто менше як 24 місяці страхового стажу, пенсії перерахують не раніше як через два роки після її призначення / попереднього перерахунку з урахуванням лише набутого страхового стажу. Зарплата для обчислення пенсії не змінюється.

Датою проведення перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам визначено 1 квітня 2024 року, проте перерахунок проведуть після того, як до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування надійдуть відомості про сплату ЄСВ за І квартал 2024 року (строк подачі звітів - до 10 травня). Тобто орієнтовно в червні пенсіонери, яким буде проведено перерахунок, мають отримати збільшені розміри пенсійних виплат та доплату за попередні місяці, починаючи з 1 квітня.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини