Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які трудові права мають працівники, хворі на ВІЛ/СНІД — Держпраці

Реклама

Кодекс законів про працю України забороняє будь-яку дискримінацію у сфері праці залежно від стану здоров'я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД.

Також у ст. 16 Закону України «Про протидію поширенню хвороб, зумовлених вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), та правовий і соціальний захист людей, які живуть з ВІЛ» від 12.12.1991 р. № 1972-XII автори більш детально прописали, яких саме обмежень не повинні зазнавати люди, котрі живуть з ВІЛ.

Передусім на підставі ВІЛ-позитивного статусу особи заборонено:

  • відмовляти у прийнятті на роботу;

  • звільняти з роботи;

  • відмовляти у прийнятті до освітніх, медичних закладів, до закладів соціальної опіки і піклування та соціальних служб;

  • відмовляти у наданні медичної допомоги та соціальних послуг.

Заборонено також обмежувати права рідних і близьких цієї категорії осіб. При неправомірних дій посадових осіб, хворі на ВІЛ люди та їхні рідні можуть захистити свої права у судовому порядку.

Отже, якщо роботодавець наполягає на проведенні таких обстежень перед прийняттям на роботу, відмовляє особі у працевлаштуванні через підозру або наявність у неї ВІЛ/СНІДу або звільняє з цих підстав з роботи - його дії незаконні й можуть бути оскаржені у суді.

Посадовці Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці рекомендують роботодавцям під час укладання колективних договорів і угод включати до них положення щодо профілактики ВІЛ/СНІДу у виробничому середовищі, а також не допускати випадків дискримінації працівників із таким захворюванням відповідно до Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. № 3356-XII.

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Радимо прочитати:

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини