Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мобілізований працівник загинув: чи виплатить ПФУ допомогу на поховання

Реклама

Посадовці ПФУ у своєму листі від 21.03.2024 р. N 2800-030401-8/17515 надали роз'яснення щодо допомоги на поховання від ПФУ у разі загибелі мобілізованого працівника.

Вони нагадали, що застрахована особа - це фізособа, яка відповідно до законодавства підлягає загальнообов'язковому державному соціальному страхуванню і сплачує (сплачувала) або за яку сплачують чи сплачували у встановленому законом порядку ЄСВ відповідно до п. 3 ч. 1ст. 1 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI.

При цьому зазначили, що ст. 119 Кодексу законів про працю України передбачено, що за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації під час дії особливого періоду на строк до його закінчення або до дня фактичного звільнення зберігають лише місце роботи та посаду.

Отже, на час мобілізації працівник, якого було мобілізовано, втрачає статус застрахованої особи.

Тому у разі загибелі мобілізованого працівника допомогу на поховання Пенсійний фонд не надає, оскільки така особа в цей період не набула статусу застрахованої особи.

Проте, повідомили у ПФУ, військовозобов'язані, які були призвані на військову службу під час мобілізації, в особливий період, набувають нового юридичного статусу - військовослужбовці, а тому на них повинні розповсюджуватися норми законів України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.1992 р. № 2232-XII, «Про соціальний і правовий статус військовослужбовців і членів їх сімей» від 20.12.1991 р. № 2011-XII та інші нормативно-правові акти.

Не гадай, а знай точні відповіді! LIGA360:Підприємець надасть всю інформацію із законодавчого та новинного поля, довідкову інформацію та реєстраційні дані компаній. Дізнайся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини