Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мобілізованим працівникам можуть повернути виплату середнього заробітку роботодавцем

9 квітня 2024, 10:05
2672
0
Автор:
Реклама

Конституційний Суд України розпочав розгляд справи про трудові гарантії для мобілізованих працівників за конституційною скаргою Юрія Прокопенка. Громадянин звернувся до КСУ з клопотанням перевірити на відповідність Конституції України підпункт 17 пункту 1 розділу І Закону №2352 (далі - Закон), яким унесено зміни до частини третьої статті 119 КЗпП (далі - Кодекс), а саме: слова „зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток“ замінено словами „зберігаються місце роботи і посада“.

Як відомо, відповідною нормою Закону з 19 липня 2022 року було скасовано виплату військовослужбовцям середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, у яких вони працювали на час призову на військову службу. На переконання автора клопотання, оспорюваний припис Закону є неконституційним, оскільки звужує зміст та обсяг існуючих прав на нарахування і виплату середнього заробітку працівникам, призваним на військову службу під час дії особливого періоду.

Спробуйте LIGA360 PRO - рішення нового покоління для пошуку й аналізу інформації. Знаходьте відповіді, консультації експертів та алгоритми дій для вашої сфери діяльності. Більше переваг за посиланням.

Як повідомив КСУ, Юрій Прокопенко перебуває у трудових відносинах із Міністерством економіки України з 17 січня 2020 року і дотепер. Згідно з наказом Міністерства економіки України його увільнено від роботи з 1 березня 2022 року для виконання обов'язків, пов'язаних із призовом на військову службу до ЗСУ, із збереженням за ним місця роботи, займаної посади, середнього заробітку. Через зміни, що їх унесено до частини третьої статті 119 Кодексу підпунктом 17 пункту 1 розділу І Закону, наказом Міністерства економіки України від 19 липня 2022 року йому припинили нараховувати та виплачувати середній заробіток.

Відтак Юрій Прокопенко звернувся із судовим позовом про стягнення за час невиплати середнього заробітку та скасування наказу Міністерства економіки України. Суди у задоволенні його позову відмовили.

Усі зміни в оплаті праці та кадровому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Читайте також:

- Виплатили мобілізованому зайву суму середнього заробітку: чи можна повернути та як?

- Чи можна звільнити працівника-військовослужбовця за скороченням штату - Держпраці

- Із 24 грудня мобілізованих педагогів позбавили середнього заробітку

- Держпраці назвала два випадки, коли дозволено звільнити мобілізованого працівника

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини