Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Власник паю не бажає продовжувати договір оренди на новий строк: як припинити дію договору

Реклама

Припинення дії договору оренди, повідомили на сайті Мін'юсту, допустимо лише у випадках, визначених Законом України «Про оренду землі» від 06.10.1998 р. № 161-XIV.

У ст. 31 Закону № 161-XIV передбачено одну з підстав припинення договору оренди землі - закінчення строку, на який його було укладено.

Якщо такий договір містить умову про його поновлення після закінчення строку, на який його укладено, варто застосовувати положення ст. 1261 Земельного кодексу України.

Так, згідно з вимогами ч. 2 - 4 згаданої статті, договір, який містить умову про його поновлення після закінчення строку, на який його укладено, поновлюють на такий самий строк і на тих самих умовах.

Сторона договору, яка не бажає поновлювати договір, має подати до Державного реєстру прав заяву про виключення з цього реєстру відомостей про поновлення договору. Це слід зробити не пізніш як за місяць до закінчення дії такого договору.

Таким чином, власник сертифікату щодо земельної частки (паю), який не бажає поновлювати договір оренди землі на новий строк повинен:

  • за наявності у договорі умови про його поновлення після закінчення строку, на який його укладено - не пізніше як за місяць до дати закінчення дії такого договору, подати до державного реєстратора або нотаріуса заяву про виключення з Державного реєстру прав відомостей про поновлення договору;

  • за відсутності такої умови - після закінчення строку дії договору та у разі неповідомлення орендарем про намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк (за його наявності), укласти договір оренди з іншим орендарем.

Скористайтесь спецпропозицією для рішення LIGA 360: Бухгалтер (Преміум). Отримайте максимум аналітичних матеріалів, алгоритмів дій для роботи та бухгалтерських сервісів. Замовте зараз з економією 50%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини