Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Які штрафи накладає ДПС за спізнення з деклараціями чи сплатою податків

9 травня 2024, 09:55
1215
0
Автор:
Реклама

ДПС у листі від 18.04.2024 р. № 11338/7/99-00-04-01-03-07 надала роз'яснення щодо застосування до платників податків, які мають можливість своєчасно виконувати свої податкові обов'язки, штрафів за порушення строків подання податкової звітності, сплати податків і зборів.

Штрафи за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності

За неподання або подання платником звітності з порушенням строків, визначених ПКУ, передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, встановлених п. 120.1 Кодексу, залежно від того, чи застосовувалися до платника протягом року штрафні санкції за таке порушення.

Для визначення початку перебігу річного терміну (365 або 366 календарних днів для високосного року) приймається дата винесення контролюючим органом податкового повідомлення-рішення за результатом камеральної/документальної перевірки, як за основним так і неосновним місцем обліку платника щодо будь-яких податків та зборів за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності.

На період до припинення або скасування воєнного стану на території України справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозділу 10 розділу XX Кодексу. Відповідно, штрафні санкції, встановлені пунктом 120.1 ПКУ, застосовуються до платників у разі неподання або подання після 20.07.2022 податкової звітності з:

- податку на прибуток, в т.ч. для неприбуткових установ та організацій, частини чистого прибутку (доходу) - за 2021 рік;

- податку на прибуток, в т.ч. для неприбуткових установ та організацій, частини чистого прибутку (доходу), єдиного податку третьої групи (зі ставкою 3 або 5 відсотків), рентної плати, екологічного податку, збору за місця для паркування транспортних засобів, туристичного збору - за І квартал 2022 року;

- податку на прибуток (у разі подання звітності відповідно до пп. 133.4.3 ПКУ), ПДВ, рентної плати, плати за землю (у разі подання щомісяця) - за лютий - травень 2022 року;

- податків і зборів / платежів за інші звітні періоди - пізніше строків, визначених ПКУ для подання податкової звітності з таких податків і зборів / платежів.

Відпустки, податки, звітність та зміни воєнного стану - за будь-якою актуальною темою для бухгалтера легко слідкувати з LIGA360. Читайте всі новини й аналітику на єдиній платформі. Спробуйте рішення LIGA360:Аналітика для бухгалтера прямо зараз.

Штрафи за порушення правил сплати (перерахування) узгоджених сум грошових зобов'язань.

У разі несплати платником податків узгодженої суми грошового зобов'язання протягом строків, визначених ПКУ, передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, встановлених ст.124 Кодексу.

Згідно з п. 124.1 ПКУ у разі якщо платник не сплачує узгоджену суму грошового зобов'язання (крім штрафних санкцій, а також пені) протягом строків, визначених Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми додаткового боргу.

Штраф, визначений п. 124.1 ПКУ застосовується лише після сплати податкового (грошового) зобов'язання, оскільки зазначений штраф розраховується від погашеної суми податкового боргу.

За результатами камеральних перевірок штрафні санкції, визначені пунктами 124.2 та 124.3 Кодексу, не застосовуються, оскільки під час проведення камеральної перевірки контролюючий орган не має можливості довести чи спростувати обставини, які не можуть мати іншої мети, крім як невиконання або неналежне виконання вимог, установлених Кодексом.

Сплата до бюджету узгоджених податкових зобов'язань з , задекларованих у поданій податковій звітності з ПДВ, здійснюється з рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ платника, а сплата штрафних санкцій - з рахунку у банку або небанківському надавачу платіжних послуг до відповідного бюджету.

Бажаєте першими дізнаватися про всі податкові та бухгалтерські зміни? Слідкуйте за розділами "Податки" та "Новації воєнного стану" у LIGA360:Бухгалтер. А ще ви можете налаштувати моніторинги, щоб отримувати сповіщення автоматично. Замовте LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини