Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВРУ може знову розглянути ідею відрахувань з роботодавців на накопичувальні пенсії

10 травня 2024, 14:35
158
0
Автор:
Реклама

Ми вже повідомляли, що 25 квітня 2024 року Верховна Рада України прийняла рішення відправити проєкт Закону «Про накопичувальне пенсійне забезпечення» (№9212) суб'єкту законодавчої ініціативи на доопрацювання. Для прийняття законопроекту за основу не вистачило всього 12 голосів. Утім, від самої ідеї про накопичувальні пенсії за рахунок відрахувань з зарплат та від роботодавців - не відмовилися.

«Ми всі розуміємо, що це надскладне питання, - зазначив під час свого виступу в парламенті головний автор проєкту №9212 Давид Арахамія. - Але ми розуміємо, що якщо ми не будемо рухатися, то ми нічого і не зробимо». Голова парламентського комітету соцполітики Галина Третьякова (співавтор законопроекту) теж аргументувала важливість впровадження накопичувальної пенсійної системи в Україні: «У нас 10,2 мільйона осіб, які є пенсіонерами, при наявних 32 або 35 мільйонів громадян, які проживають на території України. І солідарна система як така не здатна витримати те навантаження і вкрай тяжко підтримується фінансово».

Кількість населення (в тому числі і працюючого), зокрема, через війну росії проти України зменшилося. Коефіцієнт народжуваності також наразі зазнає негативних змін. «Відповідно для відновлення належного рівня пенсійного забезпечення в Україні необхідним є впровадження обов'язкового накопичувального пенсійного забезпечення як додаткового елемента пенсійної системи», - повідомив голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань Сергій Гривко.

Тому Комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів прийняв рішення рекомендувати парламенту включити до порядку денного сесії та прийняти за основу проект Закону про накопичувальне пенсійне забезпечення за реєстр. №9212.

Де читати про трудові зміни в умовах воєнного стану? У рішенні LIGA360:HR. Особливості дистанційної роботи, найму і звільнення працівників, бронювання й війського обліку та інші актуальні питання. Замовте LIGA360 - дізнавайтеся першими про найважливіше.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини