Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Прийнято закони для боротьби з неповерненням валютної виручки

14 травня 2024, 11:00
705
0
Автор:
Реклама

Ми вже розповідали про законопроєкти №10168-2 та №10169-2 щодо змін у ПКУ та МКУ на предмет вдосконалення здійснення зовнішньоекономічних операцій з експорту деяких товарів. При їх підготовці до другого читання запланували, що система електронного адміністрування ПДВ відслідковуватиме походження товарів для цілей здійснення експорту. Водночас було вирішено відмовитися від прив'язки відшкодування ПДВ до факту повернення валютної виручки.

І ось ці законопроєкти були ухвалені парламентом у другому читанні. Вони запроваджують механізми, які мінімізують можливості для зловживань при експорті аграрної продукції, зокрема так званого «чорного» зерна.

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, нові акти присвячені боротьбою з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки. «Корупційну правку (нові «соєві правки») від Шурми №32 проти якої виступили всі бізнес-асоціації збили? - його популярність дорівнює 8-ми голосам. Прийняли замість нормальну правку №33. Тобто підтримали потім нормальну редакцію», - сказав нардеп.

«Ви напевно читали The Economist і бачили вчора розслідування громадського про експорт чорного зерна. Схему, що процвітала останні 10-15 років в країні. Щойно ВР прийняла закони, яким зруйнували схеми. Прийняли попри шалений супротив тіні», - пояснює нардеп Данило Гетманцев. За його словами, пропонується запровадити механізми, які мінімізують можливості для зловживань при експорті аграрної продукції, що забезпечить більші валютні надходження до держави та позитивно впливатиме на стабільність національної валюти.

Окрім того, у законопроекті № 10168-2 враховано поправки, які:

- скасовують штрафи за неподачу звітів про КІК до кінця воєнного стану;

- дозволяють надавати звітність по ТЦУ, підготовлену за законодавством країни реєстрації КІК;

- уточняють норму по врахуванню процентних витрат КІК.

«Вдалося провести норму, яка встановлює рівні правила для всіх учасників незалежно від їхньої локації чи того, які культури вони вирощують. І вдалося зробити саме так, як цього просили аграрії України. Разом створюємо умови, що унеможливлять недоброчесним учасникам ринку експортувати зерно «в чорну», як це називають у народі», - розповів народний депутат, заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук.

Отримай доступ до найповнішої інформаційної бази для бухгалтера прямо сьогодні! Понад 1,8 млн нормативно-правових актів й аналітики, форми та бланки для бухгалтерського обліку. Дізнайся ще більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини