Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податку за те, що менше трьох дітей, не буде – автор закону передумав

22 травня 2024, 15:55
5389
0
Автор:
Реклама

Законопроєкт №11264 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для покращення демографічної ситуації в Україні», буде відкликано з Верховної Ради. Про це заявив його автор - народний депутат Сергій Гривко. Законопроєкт пропонував запровадження нового обов'язкового фіскального збору, який у соцмережах негайно охрестили «податком на бездітність».

«Ціную, хто висловився аргументовано і вибачаюсь перед тими у кого цей законопроект визвав негатив. Хоча досвід такий був в світі і приносив ефективність. Якщо суспільство проти навіть обговорити цю концепцію, то його відкликаю», - написав нардеп.

Проєктом пропонувалося запровадити «демографічний збір» з усіх громадян України віком від 21 до 58 років, окрім людей, які мають трьох або більше дітей та тих, у кого діагностоване безпліддя чи наявна інвалідність І групи. Такий платіж, на думку С. Гривка, слід було б встановити у такому розмірі:

- 1,5% від усіх доходів, отриманих у грошовій формі для громадян, які не мають дітей;

- 1% для тих, хто має одну дитину;

- 0,5% для людей, які мають двох дітей.

«Податок на бездітних існував в різні часи в Римі, фашистській Італії, комуністичній Польщі і, безперечно, в СРСР з 1941 року до самого кінця імперії. В народі звався податком на яйця, враховуючи нерівний податковий статус жінок і чоловіків. Напевно, надихнувшись саме цими історичними прикладами колега Гривко зареєстрував свій резонансний законопроект, яким прагне покращити нашу демографію у такий суперечливий спосіб як оподаткування бездітних, або, можливо, зробити автора ще більш відомим всій країні своїми ініціативами. Відповідаю всім одночасно: ні, шансів на прийняття нема. А ось шанси поповнити колекцію гротескних законодавчих ініціатив дев'ятого скликання ВР є», - так прокоментував скандальний законопроект глава податкового комітету парламенту Данило Гетманцев.

Народний депутат Ярослав Железняк був більш лаконічним: «Так, одразу. Ніякі «демографічні» податки ніхто вводити не збирається. Ніколи не буде».

Раніше С. Гривко подав до парламенту низку законопроєктів, теж неоднозначно зустрітих суспільством. Так пропонувалося скоротити термін відбування покарання для ув'язнених, які виконуватимуть норми роботи з виробництва електроенергії на «велогенераційних установках» на території в'язниць. Ще один законопроєкт нардепа пропонував запровадити реєстр надавачів т.зв. езотеричних послуг - гадалок, астрологів, тарологів, нумерологів і т.п. За щорічний платіж в одну мінімальну зарплату вони б отримали право надавати «освітні послуги».

38-річний Сергій Гривко вчився на менеджера-економіста в Чернігівському держінституті економіки і управління, член Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів та голова підкомітету з питань соціального захисту і реабілітації осіб з інвалідністю та регулювання діяльності їх підприємств і громадських об'єднань.

Не витрачайте час на пошук аналітики на різних ресурсах. Тепер усі видання LIGA ZAKON для бухгалтерів доступні у рішенні LIGA360. А ще ти можеш налаштувати свою стрічку професійних новин та обраних посилань для роботи. Замовляй LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини