Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як неприбуткові організації відображають у бухобліку та фінзвітності гранти в іноземній валюті

Реклама

Мінфін надав роз'яснення щодо відображення неприбутковими організаціями у бухобліку та фінзвітності операцій з отримання грантів в іноземній валюті та нарахування доходів від курсових різниць за такими операціями. Йдеться про лист Мінфіну від 22.02.2024 р. № 41010-06-62/5373.

Податківці Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадали, що саме слід враховувати при застосуванні листа Мінфіну.

Так, благодійним грантом визнають цільову допомогу у формі валютних цінностей, яка має бути використана бенефіціаром протягом строку, визначеного благодійником. Причому суму валютних цінностей благодійного гранту, цільове використання яких не відбулося протягом визначеного благодійником строку, потрібно повернути благодійнику як поворотну фінансову допомогу.

У листі Мінфіну повідомлено, що бухоблік цільової допомоги у формі валютних цінностей врегульовано Порядком бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги, затвердженим наказом Міністерства від 14.12.1999 р. № 298, НП(С)БО 15 «Дохід» та НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів».

Згідно з п. 1.2 Порядку одержану гуманітарну допомогу у вигляді грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей отримувач відображає за дебетом рахунків обліку грошових коштів, товарів, запасів та іншого майна в кореспонденції з рахунком 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

Порядок відображення в бухобліку отриманого цільового фінансування подано в п. 16-19 НП(С)БО 15.

Зокрема, цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

Отримане цільове фінансування, зокрема кошти, вивільнені від оподаткування у зв'язку з наданням пільг з податку на прибуток підприємств, визнають доходом протягом тих періодів, у яких було зазнано витрат, що пов'язані з виконанням умов цільового фінансування.

Цільове фінансування капітальних інвестицій визнають доходом протягом періоду корисного використання відповідних об'єктів інвестування (основних засобів, нематеріальних активів тощо) пропорційно сумі нарахованої амортизації цих об'єктів.

Водночас, згідно з НП(С)БО 21, монетарні статті - це статті балансу про грошові кошти, а також про такі активи й зобов'язання, які будуть отримані або сплачені у фіксованій (або визначеній) сумі грошей або їх еквівалентів.

Визначення курсових різниць за монетарними статтями в іноземній валюті проводять на дату балансу, а також на дату здійснення господарської операції в її межах або за всією статтею (відповідно до облікової політики).

Курсові різниці від перерахунку грошових коштів в іноземній валюті та інших монетарних статей про операційну діяльність відображають у складі інших операційних доходів (витрат).

Всі джерела інформації для вашої роботи - в новому рішенні LIGA360 PRO. Доступ до найповнішої бази законодавства, судових рішень та інструментів перевірки контрагентів. Дізнайтеся більше переваг за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини