Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яким буде розмір мінімальної заробітної плати у 2025 році

30 травня 2024, 08:45
7063
0
Автор:
Реклама

Відбулося засідання спільної робочої комісії з підготовки пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2025 рік. Учасники представляли міністерства, профспілки та роботодавців.

За підрахунками Мінсоцполітики, фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2025 році складе 9639 грн (у цінах квітня 2024 року цей показник склав 8611 грн) і розмір мінімальної заробітної плати має бути не нижче цього показника, проте рішення щодо підвищення мінімальної заробітної плати необхідно приймати з урахуванням реалій та фінансових можливостей бюджету.

Представник Мінфіну доповів, що у поданому до КМУ проєкті Бюджетної декларації враховано встановлення мінімальної заробітної плати на 2025 рік на рівні 8000 грн. Щодо розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС - на 2025 рік він прогнозується на рівні грудня 2024 року, який буде визначений в кінці поточного року.

Профспілкова сторона запропонувала шукати рішення щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати між двома показниками: фактичним розміром прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням прогнозного індексу споживчих цін, який озвучений під час переговорів Мінсоцполітики (9639 грн у 2025 р.), а також розміром 50% від прогнозної середньомісячної заробітної плати працівників на кінець 2024 року (за попередніми розрахунками профспілок - 10 905 грн).

Також з боку профспілки прозвучала тези про необхідність:

- вирівнювання посадового окладу (тарифної ставки) працівника І т.р. ЄТС та мінімальної заробітної плати;

- актуалізації мінімальної заробітної плати протягом 2025 року;

- скасування заборони використання мінімальної заробітної плати як розрахункової величини для колдоговорів;

- підвищення мінімальної заробітної плати у 2025 році до 8500 гривень.

Як бухгалтеру встигнути за щоденним потоком інформації? Зарплата й кадри, податки, бухоблік - ексклюзивну аналітику щодо цих питань ви отримаєте у LIGA360. Замовляйте доступ уже сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини