Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Бронювання за гроші не буде – ставку роблять на підвищення податків для бізнесу

31 травня 2024, 12:15
2328
0
Автор:
Реклама

Підвищення податків в Україні цього року можна вважати практично гарантованим. Наразі, щоправда, достеменно не зрозуміло, коли саме і наскільки вони можуть зрости. Міністр фінансів Сергій Марченко не хоче деталізувати цю тему, але дає зрозуміти, що зростання податків є цілком реальним, незважаючи на те, що Національна стратегія доходів не передбачає подібних кроків, повідомляє РБК-Україна.

Поки що в контексті анонсованого підвищення податків йдеться про збільшення військового збору з 1,5 до 5% та поширення його на ФОП, і підвищення ПДВ на 2-3 в.п. Остаточні цифри будуть відомі у липні, зазначив заступник голови фінансового комітету Ради Ярослава Железняк. Розмір підвищення податків буде погоджено з МВФ, місія якого нещодавно розпочала роботу з перегляду програми з Україною.

За словами джерел РБК-Україна в Офісі президента, очікуване зростання податків певною мірою пов'язане з тим, що не вдається реалізувати ідею так званого "економічного бронювання".

За словами співрозмовника, від такої ідеї вже фактично відмовилися, але близько 200 млрд гривень (5 млрд доларів), які очікували отримати від її реалізації, потрібно знайти якимось іншим шляхом. "Зараз від ідеї економічного бронювання відмовилися взагалі, бо категорично проти був Генштаб. Але 5 млрд доларів, які через це не потраплять до бюджету, треба чимось покрити. Думаю, зростання податків частково вирішить цю проблему", - сказав співрозмовник в ОП.

Він зазначив, що Генштаб побоюється, що "економічне бронювання" не вирішить проблему з нестачею кадрів, буде сприйнято як офіційний відкуп від мобілізації та лише спричинить негативну реакцію у військах.

А ось Данило Гетманцев вважає, що питання бронювання та підвищення податків взагалі не пов'язані. "Підвищення податків буде в будь-якому випадку - іншого джерела немає", - сказав він у коментарі виданню.

Зараз у Раді ще пропонують варіанти "економічного бронювання", але шансів їх ухвалити мало. Голова ВР Руслан Стефанчук скептично ставиться до питання "економічного бронювання" від мобілізації, адже, за його словами, таке бронювання не спрацювало в жодній країні світу.

Основним наслідком запровадження військового збору для ФОПів спрощенців буде додаткове податкове навантаження, яке для третьої групи зросте вдвічі. Зараз такі платники сплачують єдиний податок за ставкою 5% від доходу, або ж 3% від доходу, якщо ФОП є платником ПДВ. Для ФОПів першої та другої груп, найімовірніше, додаткове податкове навантаження визначатиметься у розрахунку до розміру мінімальної зарплати, а це 8 тис. грн х 5% = 400 грн додаткового платежу на місяць.

Усі зміни в оплаті праці, кадровому та військовому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини