Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як діятиме нове бронювання і чи запровадять електронні повістки – нардеп

12 червня 2024, 14:32
1380
0
Автор:
Реклама

Як, згідно з новими правилами бронювання, буде визначатися, чи критично важливе приватне підприємство чи ні, пояснив член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський: «У нас немає жодної різниці між державним і приватним підприємством. Якщо з точки зору конкретного міністерства, до предмета відання якого відноситься діяльність цього підприємства, воно буде визнано критичним, то працівники цього підприємства будуть мати право на бронювання. Причому в тих обсягах, яких передбачено цією постановою. Тобто постанова не розмежовує, що в енергетичній сфері лише державні або комунальні підприємства мають право на 100% бронювання. Мають право і приватні підприємства, які займаються енергетичним обладнанням, відновленням енергетики, фортифікаційними спорудами тощо».

«Але конкретний перелік підприємств, які є критично важливим, буде визначати конкретне міністерство і подавати цю інформацію до Міністерства економіки. Коли ми говоримо про підприємство ВПК, то ключовими речами є наявність державних контрактів на виконання тих чи інших робіт, продукції, тих чи інших зразків озброєння, боєприпасів тощо. І діючий контракт дає підстави разом з іншими обставинами, говорити про те, що це підприємство буде критично важливим», - зауважив Веніславський.

За його словами не можуть бути ситуації, коли працівники торговельних супермаркетів - наприклад, прибиральники - на 100% заброньовані. Тому що є низка посад на підприємстві, які не є критично важливі для його функціонування. По-друге, є багато професій, які можуть бути заміщені або не військовозобов'язаними, або жінками.

Своєю чергою, питання щодо економічного бронювання розглядається. «Якихось вже напрацьованих алгоритмів, які б нам дозволили сказати, що воно буде запроваджено, наразі немає. Ба більше, я не можу сказати, що це питання, яке, скажімо, абсолютно безболісно пройде у парламенті. Це дуже сенситивне питання, воно має дуже багато наслідків з точки зору соціальної справедливості та відповідності Конституції. Тому я не думаю, що в дуже короткостроковій перспективі це питання буде вирішено», - пояснив нардеп.

Також він розповів, що уряд і парламент погодилися, що електронних повісток через електронні кабінети не буде. Так само не будуть направляти через електронний кабінет військовозобов'язаного і направлення на проходження ВЛК.

Усі зміни в оплаті праці, кадровому та військовому обліку в 2024 році відстежуйте в LIGA360. Слідкуйте за розілом "Персонал" - отримуйте інформацію про зміни законодавства, оплати лікарняних та оподаткування заробітної плати. Замовте свою LIGA360 прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини