Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як забронювати від мобілізації власника підприємства – Мінекономіки

22 липня 2024, 16:10
2341
0
Автор:
Реклама

Згідно з підпунктом 3 частини першої статті 25 Закону про мобілізацію бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Відповідно до пункту 8 Порядку бронювання (щодо підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період) військовозобов'язані кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності.

Пунктом 9 Порядку бронювання (щодо підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, банків та інших установ, державне регулювання діяльності яких здійснюється Нацбанком) визначено, що бронюванню підлягають всі військовозобов'язані кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками.

Отже, зазначені норми застосовуються до бенефіціарних власників підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, наголошено у листі Мінекономіки від 18.07.2024 № 2704-20/51455-03.

Статус такого підприємства підтверджується:

- рішенням центрального органу виконавчої влади, що здійснює керівництво Збройними Силами, іншими військовими формуваннями, утвореними відповідно до законів України, СБУ, Мінстратегпрому про визначення підприємства критично важливим для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань в особливий період;

- рішенням центрального органу виконавчої влади, обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації (військової адміністрацій у разі її утворення) про визначення підприємства критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Оскільки Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання на період мобілізації та на воєнний час кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками, бронювання таких військовозобов'язаних здійснюється у загальному порядку.

Зокрема, відомості про кінцевих бенефіціарних власників підприємств включаються до списку військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, за формою згідно з додатком 1 до Порядку бронювання, з відповідним обґрунтуванням.

В обґрунтуванні додатково зазначається інформація, що дає змогу встановити кінцевого бенефіціарного власника, - прізвище, ім'я та (за наявності) по батькові, країна громадянства та постійного місця проживання, дата народження, характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

До обґрунтування додаються копії документів, які підтверджують наявність запису про кінцевого бенефіціарного власника підприємства в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Список, а також довідку про кількість військовозобов'язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку бронювання, щодо кінцевих бенефіціарних власників підприємств Мінекономіки рекомендує формувати окремо від списку і довідки стосовно військовозобов'язаних працівників підприємства.

Обмеження щодо обсягів бронювання, встановлене абзацом шістнадцятим пункту 9 Порядку бронювання, застосовується до військовозобов'язаних, які займають посади на підприємстві, в установі та організації і відповідно до закону підлягають бронюванню.

Отже Законом і Порядком бронювання не встановлено обмеження щодо обсягів бронювання кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками, резюмує Мінекономіки.

Підсилюй роботу бухгалтера використанням комплексної інформації. Нова LIGA360 - аналітика, роз'яснення, відповіді на питання, законодавча, судова, реєстрова та договірна інформація в єдиному рішенні. Замов презентацію прямо зараз.

Читайте також «Нові правила бронювання-2024 від А до Я: аналізуємо постанову КМУ №650 ».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини