Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нові правила оподаткування посилок з-за кордону – що КМУ хоче вписати у ПКУ

23 липня 2024, 11:56
2453
0
Автор:
Реклама

Урядовий законопроєкт №11416 викликав чимале збурення у професійному середовище, адже пропоновані ним зміни до ПКУ принесуть поважні новації в житті як підприємств, так і ФОПів та простих громадян. Зокрема, йдеться про зміну оподаткування товарів, що надсилаються в міжнародних посилках.

Відповідні пропозиції прокоментувала народний депутат Ніна Южаніна. «Сьогодні ПДВ не справляється, якщо вартість товарів, що пересилаються міжнародним поштовим або експрес-відправленням в одній посилці від одного відправника одному отримувачу, не перевищує 150 євро. При цьому не важливо, юридичними чи фізичними особами є відправник чи отримувач. При перевищенні вартості у 150 євро ПДВ з посилок фізичним особам справляється з суми, що перевищує 150 євро. Тобто якщо вартість 200 євро, то ПДВ нараховується з 50 євро», - нагадала вона.

Натомість пропозиції уряду вона описує так: «Справляти ПДВ з усіх відправлень з-поза меж України, крім відправлень від фізичних осіб фізичним особам, сумарна фактурна вартість яких не перевищує 45 євро. При цьому «товари мають призначатись для особистого чи сімейного використання одержувачем, їх характеристики і кількість не повинні вказувати на те, що вони ввозяться з будь-якою комерційною метою», а також у посилках не має бути:

  • підакцизних товарів;

  • духів в обсязі більше 50 гр., або туалетної води в обсязі більше 250 мл або вісім унцій;

  • кави в обсязі більше 0,5 кг, або кавових екстрактів і есенцій в обсязі більше 200 гр.;

  • чаю в обсязі більше 100 гр., або чайних екстрактів та есенцій в обсязі більше 40 гр.

При перевищенні суми у 45 євро ПДВ справляється з усієї суми. Тобто якщо вартість товару в посилці 46 євро, то ПДВ буде розраховуватись з усіх 46 євро».

«Цікаво, як збираються контролювати використання товарів? Хто буде визначати, чи відповідають характеристики і кількість товару в посилці вимогам некомерційного використання - поштовий оператор, митник?», - наголосила народний депутат.

Скористайся найгарячішою пропозицією - Summer program від LIGA ZAKON! Знижка на оновлену версію LIGA360 для нових клієнтів LIGA ZAKON. Отримай ефективні інструменти для контролю бізнес-ризиків й ухвалення рішень. Забезпеч всю команду інформацією, і економ більше з кожною додатковою ліцензією.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини