Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правила бронювання змінять за принципом «воюй або працюй» — прем’єр

11 вересня 2024, 09:50
2064
0
Автор:
Реклама

Систему бронювання буде змінено вже найближчим часом, але з'являться «червоні» лінії - просто відкупитися від мобілізації буде неможливо. Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час пресконференції.

За його словами, уряд приділяє велику увагу тому, щоб було дотримане питання справедливості. Перед запровадженням нових правил консультуються з військовими. «Мають бути дуже справедливі, прозорі, зрозумілі правила бронювання і відповідь, чому заброньований той або інший працівник на тій або іншій посаді, чому він не йде воювати», - сказав прем'єр.

Шмигаль повідомив, що станом на сьогодні рішення уряду затверджено певний підхід до бронювання людей. Там є ряд параметрів, вони стосуються критичних підприємств, ОПК, дефіцитних професій. Є інші принципи - відсутність заборгованості по сплаті податків, не нижче середньої по галузі має бути рівень зарплати - та низка критеріїв, які використовуються для бронювання.

Також очільник уряду запропонував відійти від формулювання «економічне бронювання». За словами Шмигаля, «воно не зовсім правильне»: «Треба знайти порозуміння в час війни, як правильно підтримувати нашу економіку, як правильно виводити з тіні тих, хто працює все ще сьогодні з конвертами. І економічне бронювання - це не зовсім те, про що ми говоримо в принципі «воюй або працюй».

«Коли ми говоримо про принцип "воюй або працюй", ми хочемо вдосконалити цей підхід до бронювання. Сьогодні ми шукаємо шлях, як вирішити три проблеми: створення додаткових робочих місць, підвищення зарплати, питання повернення українців в Україну», - розповів прем'єр. «Наведу параметри: до початку повномасштабного вторгнення в нас було близько 10 мільйонів працевлаштованих офіційно людей... В той же час у нас було майже 11-10,5 мільйонів пенсіонерів, тобто на одного працюючого припадав один пенсіонер. В перші місяці повномасштабного вторгнення, ми втратили 3,5 мільйони робочих місць. Ми втратили 30% нашої економіки, нашого ВВП, і це, звісно ж, відобразилось на робочих місцях. Тому сьогодні ми робимо наголос на малому-середньому бізнесі, де швидко можна відновити ці робочі місця, тому що великі підприємства-гіганти відновити буде займати тривалий час», - резюмував він.

Щодо термінів впровадження оновлених правил бронювання глава уряду зауважив: «Думаю, що найближчим часом ми їх запровадимо. Це не буде щось сенсаційне, це будуть зміни існуючих параметрів бронювання».

“Гарячі” питання військового обліку для юристів, бухгалтерів, кадровиків та всіх фахівців компанії! З новою LIGA360 зможете без проблем знайти інформацію та контролювати зміни щодо перевірок ТЦК, бронювання працівників та військового обліку на підприємстві. Замовте персональну презентацію прямо зараз.

Читайте також «Нові правила бронювання-2024 від А до Я: аналізуємо постанову КМУ №650 ».

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини