Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Поворотна фінансова допомога від фізособи: чи діють обмеження щодо граничної суми розрахунків

Реклама

Для удосконалення готівкових розрахунків Правління НБУ постановою від 29.12. 2017 р. № 148 затвердило Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

У п. 6 розд. ІІ Положення № 148 передбачено, що cуб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою між собою та/або з фізособами протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами в межах граничних сум, установлених Положенням № 148.

Знімаючи готівкові кошти із рахунків для здійснення готівкових розрахунків із фізособами, cуб'єкти господарювання повинні надавати на запит надавачів платіжних послуг підтвердні документи, на підставі яких проводять такі готівкові розрахунки, щоб надавачі платіжних послуг провели належну перевірку клієнта з урахуванням ризик-орієнтованого підходу.

При цьому платежі понад установлені граничні суми слід проводити через надавачів платіжних послуг, тобто шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до каси банку для подальшого їх переказу на рахунки. Кількість суб'єктів господарювання та фізосіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежена.

Податківці зауважили, що розрахунки суб'єктів господарювання та фізосіб готівкою без відкриття рахунку (шляхом унесення готівки до кас надавачів платіжних послуг для подальшого її переказу на рахунки інших суб'єктів господарювання або фізосіб) для платників коштів є готівковими, а для отримувачів коштів безготівковими (п. 10 розд. ІІ Положення № 148).

Важливо, що Положення № 148 не визначає питання поширення його норм на операції між суб'єктом господарювання та фізособами з отримання та повернення поворотної фінансової допомоги.

Тому у ДПС рекомендують звертатися до НБУ як до розробника Положення N 148 для отримання роз'яснення з порушеного питання.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 109.13розділу «Запитання - відповіді з Бази знань» ЗІР (zir.tax.gov.ua.)

Бухгалтере, поспішай! Зараз діє Special program для рішення LIGA360. Максимум аналітики та корисних інструментів для твоєї роботи. Детальніше за посиланням.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини