Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Компенсація при затримці зарплати оподатковується

16 жовтня 2018, 12:50
331
0
Реклама

За втрату частини зарплати у зв'язку із порушенням строків її виплати передбачена виплата компенсації працівникам.

Компенсація здійснюється у разі затримки виплати зарплати на один і більше календарних місяців (ст. 2 Закону України від 19.10.2000 № 2050-III "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати").

Компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом, для цілей оподаткування ПДФО прирівнюються до зарплати та оподатковуються за ставкою 18%.

Отже, компенсація втрати частини зарплати, у зв'язку з порушенням строків її виплати, оподатковується ПДФО за ставкою 18% та ВЗ за ставкою 1,5%.

Сума компенсації включається до фонду оплати праці того місяця, в якому фактично проводиться її нарахування та виплата у відповідності з п.п. 1.6.2 "Інструкції зі статистики заробітної плати", затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.04 № 5.

Зазначена норма передбачена пп. 14.1.48 ПКУ, ст. 34 Закону України від 24.03.1995 № 108/95-ВР "Про оплату праці".

Дану позицію висловило ГУ ДФС у Запорізькій області на своєму веб-порталі.

У якому випадку працівнику виплачується компенсація за несвоєчасну виплату заробітної плати? Чим відрізняється компенсація за несвоєчасну виплату заробітної плати від індексації?. Які доходи, крім заробітної плати, підлягають компенсації за несвоєчасну виплату читайте тут.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтесь на наш канал в Telegram та сторінку в Facebook щоб завжди залишатися в курсі актуальних бухгалтерських подій

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини