Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Чи можна оштрафувати за правопорушення ФОП після припинення останньою госпдільності

17 грудня 2018, 08:45
277
0
Реклама

ФОП було порушено вимоги Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів" від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР (далі - Закон № 481). Однак штраф за відповідне порушення контролери наклали вже після того, як до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було внесено запис про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності вказаного ФОП. ВС/КАС визнав відповідні дії контролерів неправомірними (постанова від 11.12.2018 р. у справі № 813/2113/16).

Суд завважив, що податковим органом не враховано положення ст. 61 Конституції України, в якій зазначається, що юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Відповідно, відповідальність за порушення ч. 2 ст. 17 Закону № 481 повинна нести виключно ФОП, проте на момент перевірки та винесення спірного податкового повідомлення-рішення діяльність цієї особи вже було припинено.

ВС/КАС підкреслив, що на момент припинення діяльності ФОП зобов'язання щодо сплати санкцій відповідно до оскаржуваного рішення у ФОП ще не було.

Водночас доводи податкового органу про те, що фізична особа має забезпечити остаточні розрахунки з податків від провадження підприємницької діяльності, в установлені строки подати відповідному контролюючому органу річну податкову декларацію за звітний рік, у якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, суд визнав неприйнятним з огляду на те, що в зазначеній нормі йдеться виключно про податкові зобов'язання, тоді як до фізособи застосовані фінансові санкції у вигляді штрафу, що не є податком в розумінні національного законодавства.

Одна із найпоширеніших підстав для накладення штрафів згідно з Законом № 481 - торгівля без ліцензії. Тож радимо ФОП ознайомитися з матеріалом "Чи потрібна ліцензія та РРО підприємцю-єдиннику під час продажу пива на розлив" сервісу "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до цього та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини