Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ФСС про нюанси виплати аліментів із сум матеріальної допомоги

10 квітня 2019, 15:30
320
0
Реклама

Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на виплату аліментів, при цьому з суми допомоги по тимчасовій непрацездатності, виплаченій боржнику, стягнення аліментів повинно здійснюватися. Про це йдеться у листі ФСС від 01.03.2019 р. № 522-11-1.

Страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку. Якщо роботодавець, є бюджетною установою, то відкриває окремий рахунок для зарахування страхових коштів в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку, або на окремий рахунок в органі, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, можуть бути використані страхувальником виключно на надання матеріального забезпечення та соцпослуг застрахованим особам. Страхові кошти, зараховані на окремий рахунок, не можуть бути спрямовані на задоволення вимог кредиторів, на стягнення на підставі виконавчих та інших документів, за якими здійснюється стягнення відповідно до закону.

Отже, безпосередньо з окремого рахунку страхувальника стягнення аліментів з сум допомоги по тимчасовій непрацездатності не передбачено чинним законодавством про загальнообов'язкове держсоцстрахування.

У той же час, відповідно до ст. 69 Закону України "Про виконавче провадження" до обов'язків підприємств, установ, організацій належить здійснення відрахувань із зарплати боржника і перерахування коштів на відповідний рахунок органу держвиконавчої служби.

Окрім цього, згідно із ст. 72 Закону України "Про виконавче провадження" на допомогу з держсоцстрахування, що виплачується в разі тимчасової непрацездатності та в інших випадках, стягнення здійснюється виключно за рішеннями про стягнення аліментів.

Детальніше ознайомитись із процедурою стягнення аліментів із зарплати, можете за посиланням.

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть всі переваги послуг, що надаються

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини