Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новий порядок перерахунку комуналки

19 червня 2019, 15:00
1300
0
Реклама

Уряд затвердив новий Порядок здійснення перерахунку вартості послуги з управління багатоквартирним будинком за період її ненадання, надання невідповідної якості.

Це дозволить мешканцям багатоквартирних будинків платити лише за фактично спожиті послуги. Адже якщо такі послуги надаватимуть неякісно, то мешканці зможуть зменшити суми у їх рахунках на оплату за такі послуги.

Порядок передбачає, що змінити розмір нарахованої плати за послугу можна в разі:

- надання послуги з порушенням вимог щодо її якості, передбачених договором про надання послуги з управління багатоквартирним будинком, а також стандартами, нормативами, нормами, порядками і правилами;

- надання послуги з порушенням періодичності її надання;

- ненадання окремих складових комунпослуги.

Якщо комунпослугу споживачам не надавали, то плату за неї взагалі не мають нараховувати.

Аби зробили перерахунок вартості наданих послуг споживач повинен подати до управителя акт-претензію. Останній же повинен прийняти рішення про задоволення вимог, викладених в акті-претензії.

Коли претензію споживача управитель вважає визнаною, перерахунок мають здійснити протягом місяця, що настає за місяцем, у якому управитель отримав акт-претензію (або протягом місяця з дати, коли претензію споживача вважатимуть визнаною управителем).

Суму перерахунку зараховують в оплату майбутніх платежів (окрім випадку припинення дії договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком).

Перерахунок на підставі акту-претензії, що надійшов від споживача, має здійснити управитель для усіх споживачів будинку, яким послугу надали невідповідної якості.

Інформацію про здійснення перерахунку управитель має вказати у рахунку на оплату послуги. При цьому він має зазначити дані про період, протягом якого послугу надавали невідповідної якості, суму та період перерахунку.

Окрім того управитель повинен розмістити на власному веб-сайті інформаційне повідомлення щодо здійснення перерахунку споживачам.

Водночас зважайте: зазначений механізм можна застосувати лише до тих договорів про надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які уклали споживачі починаючи з 10 червня 2018 року. Якщо ж договір укладений до зазначеної дати, то під час перерахунку вартості послуг слід керуватися вимогами Порядку № 970.

Джерело: постанова КМУ "Про затвердження Порядку здійснення перерахунку вартості послуги з управління багатоквартирним будинком за період її ненадання, надання невідповідної якості" від від 05.06.2019 р. № 482.

Про те, як ОСББ отримати енергозберігаючий кредит, читайте в матеріалі газети "Інтерактивна бухгалтерія".

Для отримання доступу до вищезазначеного та інших матеріалів сервісу "Інтерактивна бухгалтерія" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом до сервісу.

Аналітика, консультації, довідники для бухгалтера і вебінари в сервісі "Інтерактивна бухгалтерія"

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини