Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

5 кроків для успішного отримання лікарняних і декретних від Фонду

9 серпня 2019, 16:30
945
0
Реклама

Фонд соцстраху зазначив, які 5 кроків потрібно зробити, щоб отримати матеріальне забезпечення від Фонду.

КРОК 1. Отриманий в закладі охорони здоров'я листок непрацездатності працівник передає до уповноваженої особи на підприємстві (кадровика, табельника або бухгалтера) для заповнення зворотної сторони листка непрацездатності (визначення страхового стажу застрахованої особи та кількості днів, за які будуть надавати матеріальне забезпечення).

КРОК 2. Листок непрацездатності передають на розгляд до Комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства (приймають рішення щодо надання матеріального забезпечення).

КРОК 3. Бухгалтерія страхувальника (роботодавця) розраховує суми матеріального забезпечення та оформляє заяву-розрахунок для отримання фінансування від робочого органу виконавчої дирекції Фонду.

КРОК 4. Страхувальник подає заяву-розрахунок до робочого органу виконавчої дирекції Фонду за місцем обліку та на її підставі отримує фінансування від Фонду заявлених коштів на свій спеціальний рахунок.

КРОК 5. Страхувальник виплачує матеріальне забезпечення застрахованим особам у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати зарплати.

Водночас Фонд відзвітував, що упродовж перших 6 місяців 2019 року він прийняв заяв-розрахунків більше ніж від 1,5 млн. застрахованих осіб.

Загальна сума коштів склала 7,26 млрд. грн., що на 19,7% більше, ніж за той же період минулого року. З них:

- 69,8% - допомога по тимчасовій втраті працездатності (оплата за лікарняними);

- 29,9% - допомога по вагітності та пологах;

- 0,3% - допомога на поховання.

Зверніть увагу! Право на матеріальне забезпечення від ФСС мають усі застраховані - громадяни України, іноземці, особи без громадянства та члени їх сімей, які проживають в Україні.

Джерело: прес-служба ФССУ

Який механізм виплати допомоги з тимчасової втрати працездатності працівнику. Хто та у який строк її виплачує, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Призначення та виплата допомоги з тимчасової втрати працездатності (алгоритм дій)".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини