Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

За перевантажені автомобілі очікують суворі штрафи – новий Закон

24 вересня 2019, 10:30
2386
0
Реклама

11 вересня законопроект № 1047 було прийнято депутатами в цілому. 23 вересня він повернувся до парламенту з підписом Президента як Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" від 11.09.2019 р. № 54-IX.

Закон встановлює можливість фіксації в автоматичному режимі порушень, пов'язаних з відсутністю документів (дозволів) щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документу про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів. Ідея боротися з передчасним руйнуванням автомобільних доріг перевантаженими транспортними засобами за допомогою штрафних санкцій виникла ще минулого року.

Закон передбачається, що за перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу накладається адміністративно-господарський штраф у розмірі 8500 грн. За перевищення норм від 10% до 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу - штраф у розмірі 17 тис. грн, а за перевищення понад 20% штраф становитиме 34 тис. грн.

Адмінвідповідальність за правопорушення у сфері безпеки на автомобільному транспорті нестиме відповідальна особа - фізична особа або керівник юрособи, за якою зареєстровано транспортний засіб. А відповідні адміністративні штрафи розмірами дорівнюють озвученим вище адміністративно-господарським штрафам.

Своєю чергою, невиконання водіями, що здійснюють автомобільні перевезення пасажирів та/або вантажів, вимог уповноважених посадових осіб Укртрансбезпеки про зупинку транспортного засобу, потягне за собою накладення штрафу в розмірі 3400 грн або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від трьох до шести місяців.

Закон також вносить відповідні зміни до Законів України "Про джерела фінансування дорожнього господарства України" та "Про автомобільний транспорт".

Закон № 54-IX набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Джерело: Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю" від 11.09.2019 р. № 54-IX

Для отримання доступу до документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини