Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Чорнобильська" відпустка: коли витрати на її оплату компенсують з бюджету, а коли – ні

7 листопада 2019, 11:05
9391
0
Реклама

Мінсоцполітики роз'яснило, особливості надання додаткової відпустки працівникам-чорнобильцям.

Воно нагадало, що особам, віднесеним до категорій 1 та 2, держава гарантує отримання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік.

Зверніть увагу!

Така відпустка є гарантованою державою пільгою, а тому роботодавець зобов'язаний забезпечити право працівника на відпустку впродовж календарного року. На відміну від щорічних відпусток, ця відпустка не пов'язана з робочим процесом і надають її незалежно від часу роботи на підприємстві. Цю відпустку не продовжують на період святкових і неробочих днів та у разі тимчасової непрацездатності, не ділять на частини, не переносять на наступний рік.

Мінсоцполітики наголошує, що працівник-чорнобилець, повинен скористатися правом на додаткову відпустку тривалістю 16 календарних днів упродовж календарного року, і крім заяви про надання такої відпустки він має надати роботодавцю довідку з попереднього місця роботи про те, що він такою відпусткою у відповідному році не скористався.

Фінансування видатків на оплату відпустки проводять за рахунок коштів держбюджету на соцзахист та соцзабезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Графік відпусток громадян та розрахунок витрат для додаткової відпустки на наступний бюджетний рік подають підприємства до уповноваженого органу разом із зазначеними відомостями.

Отже, підприємство, дотримуючись норм Порядку № 936, за два місяці до початку наступного бюджетного року обов'язково подає до уповноваженого органу графік відпусток працівників та розрахунок витрат для додаткової відпустки на наступний бюджетний рік. А до 25 числа місяця, за який здійснюється нарахування, - документи щодо розрахункових витрат, пов'язаних з виплатою компенсацій працівникам, та реєстр отримувачів.

В листі Мінсоцполітики чітко сказано, що Порядком № 936 не передбачено відшкодування витрат підприємств, пов'язаних із вже здійсненою оплатою відпусток працівникам-чорнобильцям.

Джерело: лист Мінсоцполітики від 10.10.2019 р. № 136/0/205-19 та лист Мінсоцполітики від 11.10.2019 р. № 131/0/205-19

Про аспекти використання праці чорнобильців, дізнавайтесь із ситуації для бухгалтера "Чорнобильці".

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та іншим документам інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом до сервісу та оцініть весь обсяг і переваги послуг, що надаються.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини