Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ІТ-бізнес захистять від незаконного вилучення серверів та баз даних

23 січня 2020, 13:00
437
0
Реклама

Одна з болючих проблем, що турбує ІТ-галузь, - постійна загроза безпеці ведення бізнесу в Україні, яка виникає через періодичне втручання, і навіть відвертий тиск зі сторони правоохоронних органів. Аби убезпечити захист інформації ІТ- компаній від незаконних дій правоохоронців по доступу до пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації, група нардепів внесла до Ради законопроект № 2740.

Документ має стати своєрідним "Маски-шоу-стоп-3", що захистить бізнес від незаконного вилучення електронних документів чи пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації.

Зокрема, законопроект пропонує:

- доповнити ст. 100 КПК положеннями, за якими речові докази, що не містять слідів кримінального правопорушення, у вигляді пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації або їх складових, якщо їх використовують як предмети або засоби праці та/або вилучення яких може завдати істотної шкоди їх власнику (законному володільцю), повертають власнику (законному володільцю) або передають йому на відповідальне зберігання, якщо це можливо, без шкоди для кримінального провадження

- передбачити норму, згідно з якою тимчасовий доступ до пристроїв для обробки, передавання та зберігання електронної інформації або їх складових здійснюється без їх вилучення (виїмки) шляхом зняття копії інформації, що в них міститься. За результатами копіювання інформації має бути складено окремий протокол, копія якого вручається особі, якій належить пристрій для обробки, передавання та зберігання електронної інформації або їх складових, з якого здійснено копіювання інформації;

- заборонити вилучати пристрої для обробки, передавання та зберігання електронної інформації або їх складових, а також порушувати роботу комп'ютерних та інших мереж, якщо знаряддям, засобом або предметом кримінального правопорушення виступає інформація, що в них міститься;

- увести норму, відповідно до якої у разі вилучення зазначених пристроїв або їх складових особа, яка їх вилучає, зобов'язана на вимогу власника (законного володільця) надати можливість йому або уповноваженій ним особі копіювати інформацію, що міститься у цих пристроях або їх складових (за винятком випадків, коли вона є конфіденційною інформацією про іншу особу, таємною чи службовою інформацією, або якщо поширення, зберігання та інші дії щодо такої інформації заборонено законом).

Якщо ж на підприємство завітала перевірка Держпраці, то ознайомтеся із новаціями процедури інспекційного відвідування у виданні БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Для отримання доступу до аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН та інших документів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН - скористайтесяТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини