Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Фонд соцстраху надав алгоритм виплати лікарняних за час ізоляції від COVID-19

27 травня 2020, 12:10
34470
0
Реклама

В період карантину Фонд соцстраху надає допомогу з тимчасової непрацездатності за додатковим страховим випадком - у разі ізоляції від COVID-19. Тож у Фонді соцстраху пояснили, як отримати компенсацію втраченого заробітку за час ізоляції від COVID-19?

Допомогу виплачують у разі самоізоляції під медичним наглядом або перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Підстава для нарахування такої допомоги - лікарняний листок із зазначенням причини непрацездатності "ізоляція від COVID-19-11". Також МОЗ рекомендувало закладам охорони здоров'я здійснити заміну попередньо виданих у зв'язку із самоізоляцією довідок на листки непрацездатності.

Строк видачі таких листків непрацездатності відповідно до діючих нормативно-правових актів і галузевих стандартів у сфері охорони здоров'я - 14 днів. Як і в загальних випадках, лікарняний спочатку видають на 5 днів з наступним продовженням.

Роботодавець на підставі отриманого від працівника лікарняного листка оформлює заяву-розрахунок, у якій вказує причину непрацездатності - 11, тобто ізоляція від COVID-19, та передає її до Фонду соцстраху. Зробити це можна дистанційно.

ЗВЕРНІТЬ УАГУ! Фонд соцстраху наполягає, що заяви-розрахунки за лікарняними через ізоляцію від COVID-19 подаються окремо.

При поданні працівниками лікарняних листків із зазначенням причини непрацездатності "ізоляція від COVID-19 - 11", на їх підставі формують окрему заява-розрахунок, до якої необхідно включати лише зазначені листки непрацездатності. В такій заявці-розрахунку у Додатку 1.1 у колонці 10 вказують причину непрацездатності - 11, тобто ізоляція від COVID-19. За лікарняними листками, виданими з інших причин, формують заяву-розрахунок на загальних підставах.

Розмір допомоги від Фонду соцстраху за такими лікарняними листками - 50% середньої зарплати та не залежить від тривалості страхового стажу працівника. Фонд соцстраху оплачує лікарняний починаючи з шостого дня, а перші п'ять днів оплачує роботодавець. Однак, для медпрацівників компенсують втрачений заробітку за кошти Фонду соцстраху за час ізоляції від COVID-19 у розмірі 100% середнього заробітку незалежно від тривалості страхового стажу.

Щоб не пропустити інформацію про прийняття змін законодавства або появу роз'яснень податківців по вашій темі - встановіть їх на контроль в LIGA360. Щойно вони вступлять в силу - ви автоматично отримаєте сповіщення. Ці та інші можливості доступні бухгалтеру в LIGA360. Спробуйте зараз - замовляйте тестовий доступ.

Читайте також:

- "За яких умов виплатять лікарняні в період простою";

- "Як подати заяву-розрахунок на отримання лікарняних дистанційно - алгоритм від Фонду соцстраху";

- "Мати і дитина захворіли під час карантину - кому дадуть листок непрацездатності".

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини