Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нюанси податкового обліку при одночасному застосуванню касового методу та правила "першої" події

1 вересня 2020, 16:05
1209
0
Реклама

Якщо податкові зобов'язання платник ПДВ визначає одночасно різними методами - за касовим та за правилом "першої події" - податковий кредит відповідно виникатиме пропорційно призначенню та використанню придбаних товарів/послуг.

Таким є вердикт податківців по відповідному запиту.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 14.1.266 ПКУ касовий метод - це метод податкового обліку, за яким:

• дата виникнення податкових зобов'язань - дата зарахування (отримання) коштів на рахунки платника податку, відкриті в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, у касу платника податків або дата отримання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають постачанню) ним товарів (послуг);

• дата віднесення сум податку до податкового кредиту - дата списання коштів із рахунків платника податку, відкритих в установах банків та/або в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів, дата видачі з каси платника податків або дата надання інших видів компенсацій вартості поставлених (або тих, що підлягають постачанню) йому товарів (послуг).

Отже, на відміну від правила "першої події", за касовим методом дата виникнення податкових зобов'язань/відображення податкового кредиту виникає за датою отримання/надання оплати за товари/послуги (у грошовій або іншій формі), а постачання/отримання товарів/послуг до ПДВ-наслідків не призводить.

До того ж, усі платники ПДВ, які одночасно використовують касовий метод і загальні правила визначення податкових зобов'язань і податкового кредиту (п. 16 р. ІІІ Порядку № 21), заповнюють Таблицю 4 додатка Д7 до декларації з ПДВ.

Докладніше про всі тонкощі цієї теми читайте у добірці матеріалів "Застосування касового методу ПДВ: загальні моменти" сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Джерело: роз'яснення ДПС у Дніпропетровській області.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини