Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Податківці назвали умови звільнення роботодавця від ПДФО за тестування працівників на коронавірус

10 вересня 2020, 08:30
5674
0
Реклама

Податківці роз'яснили, коли оподатковують ПДФО, а коли - ні вартість послуг, отриманих працівниками у вигляді сплачених роботодавцем коштів закладу охорони здоров'я за тестування працівників на коронавірус.

Контролери наголосили, що уникнути ПДФО можна лише за умови виконання роботодавцем вимог, прописаних у пп. 165.1.19 ПКУ. Однак, на жаль, вони не конкретизували, що саме має зробити роботодавець, аби вартість тестування на коронавірус не потрапила під приціл ПДФО.

Податківці лише зазначили: вартість послуг з медичного обслуговування у вигляді проведення тестів з метою профілактики захворювання на COVID-19 , що надаються медзакладом на підставі укладеного договору про медобслуговування фізособі (працівнику) за рахунок коштів роботодавця, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків за умови дотримання вимог, визначених пп. 165.1.19 ПКУ.

Але про які саме умови йдеться? Як зазначають податківці, тестування на предмет виявлення COVID-19, яке проводиться закладом охорони здоров'я, цілком відповідає визначенню "медичне обслуговування". Тож можемо лише припустити, що в даному випадку йдеться про наявність у роботодавця відповідних підтвердних документів.

На нашу думку, ними слугуватимуть заяви працівників із проханням надати допомогу на медичне обслуговування - проведення тестування на предмет виявлення COVID-19, договір із медзакладом, документи про оплату медзакладу вартості такого тестування, наказ про надання допомоги на медобслуговування у вигляді оплати вартості послуг тестування на коронавірус, а також документи, що підтверджують надання послуг.

Разом з тим контролери вказали, що згідно з пп. "е" пп. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді, зокрема, вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни.

При цьому якщо додаткові блага надаються у негрошовій формі, сума податку об'єкта оподаткування обчислюється за правилами, визначеними п. 164.5 ПКУ.

Отже, якщо юрособа - роботодавець недотримується вимоги пп. 165.1.19 ПКУ, то вартість послуг, безкоштовно наданих його працівникам у вигляді тестування на коронавірусну хворобу (COVID-19), включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу таких працівників як додаткове благо та оподатковується ПДФО за ставкою 18%. Окрім того такий дохід доведеться оподаткувати і військовим збором за ставкою 1,5%.

Зважайте, залежно від того, оподаткують ПДФО чи ні вартість безоплатно наданих працівникам медпослуг, такі доходи по-різному відображаються у формі № 1 ДФ. Про основні правила і нюанси заповнення форми № 1 ДФ читайте в консультації сучасного медіа для бухгалтерів "Інтербух". А практичні ситуації із заповнення форми № 1 ДФ можна проглянути в матеріалі за посиланням. Для отримання доступу до зазначених та інших матеріалів видання "Інтербух" - скористайтеся ТЕСТОВИМ 3-денним доступом.

Джерело: роз'яснення ДПС із категорії 103.02 розділу "Запитання - відповіді з Бази знань" ЗІР (zir.tax.gov.ua)

Більше відповідей ДПС на запитання платників податків з усіх напрямків чинного податкового законодавства можна отримати в модулі "База податкових знань" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Скористайтеся для цього тестовим доступом.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини