Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Підвищені ставки ЄСВ та накопичувальна пенсія для молодших 35 років — урядовий законопроєкт уже в Раді

24 листопада 2020, 10:45
1346
0
Реклама

Кабмін зареєстрував у парламенті свій проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо накопичувальної професійної пенсійної системи (№ 4408 від 20.11.2020 р.), про який ми вже повідомляли раніше.

Проектом акта передбачається запровадити накопичувальну професійну пенсійну систему для окремих категорій осіб віком до 35 років (станом на 01.07.2021 р.) із числа зайнятих на роботах за Списком № 1 і Списком № 2 та деяких інших категорій осіб, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення.

Особам, які не набудуть права участі в такій системі та які працюють (працювали) на роботах і посадах, що дають право на призначення пенсії на пільгових умовах, така пенсія призначатиметься на умовах, визначених законодавством.

Крім того, для осіб до 35 років, які до дати запровадження сплати страхових внесків до накопичувальної професійної пенсійної системи набули не менше ніж третину необхідного стажу на роботах, які дають право на призначення пільгової пенсії, передбачається право на перерахування накопичених коштів до солідарної системи та призначення пенсії на пільгових умовах, визначених законодавством.

Джерелом фінансування пенсійних виплат із солідарної системи (до повного переходу на виплати з накопичувальної професійної пенсійної системи) та формування пенсійних активів у накопичувальній професійній пенсійній системі будуть страхові внески, які сплачуватимуться роботодавцями за рахунок підвищеної ставки єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на заміну механізму відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій.

Страхові внески за учасників накопичувальної професійної пенсійної системи, які надійдуть до Пенсійного фонду України, спрямовуватимуться ним до недержавних пенсійних фондів. Учасники самостійно вибиратимуть недержавний пенсійний фонд, до якого спрямовуватимуться такі внески (принцип "пенсійні кошти ходять за учасником").

Законопроектом передбачається запровадити три професійні пенсійні програми:

- програма № 1 - дає право на отримання пенсійних виплат після досягнення віку 50 років (Список № 1);

- програма № 2 - дає право на отримання пенсійних виплат при досягненні 55 років (Список № 2; інші категорії осіб, які мають право на пенсію на пільгових умовах);

- програма № 3 - дає можливість добровільно набути право участі в накопичувальній професійній пенсійній системі на умовах, визначених у колективних договорах, угодах, та на отримання пенсійних виплат після досягнення 55 років.

ЄСВ для платників, які використовують працю найманих працівників, зайнятих повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці та інших роботах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах, підвищать, залежно від професійної пенсійної програми, на 15%, на 7% чи на не менше ніж на 3% бази нарахування єдиного внеску.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня його опублікування, а частина норм - із 1 липня 2021 року.

Щоб іти в ногу з вимогами чинного законодавства, користуйтеся інформаційно-правовою системою ЛІГА:ЗАКОН. Вона допоможе відслідковувати зміни в законодавстві. Скористайтеся ТЕСТОВИМ доступом та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідної вам інформації.

І пам'ятайте, що Liga:Report - найлегший сервіс звітності для підприємців. Це завжди актуальні форми, підказки під час заповнення, підтримка користувачів онлайн та ще безліч можливостей, що спрощує ФОПам життя. Дізнайтеся більше.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини