Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Платники ПДВ повинні провести річний перерахунок за 2020 рік — ДПС

10 грудня 2020, 11:00
924
0
Реклама

В ГУ ДПС у Харківській області звернули увагу тих платників ПДВ, в яких упродовж року придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково - ні.

В такому разі треба нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пп. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях (п. 199.1 ПКУ).

Платник ПДВ за підсумками календарного року здійснює перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (п. 199.4 ПКУ).

Частку використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях визначають у відсотках як відношення обсягів оподатковуваних операцій (без ПДВ) за попередній календарний рік до сукупних обсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій (без ПДВ) за цей же попередній календарний рік. Визначену у процентах величину застосовують протягом поточного календарного року (п. 199.2 ПКУ).

Результати перерахунку сум податкових зобов'язань відображають у податковій декларації за останній податковий період року.

Отже, платникам ПДВ за підсумками 2020 року необхідно здійснити перерахунок частки використання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій.

Методичні поради можна переглянути у статті "Перерахунок ПДВ за 2019 рік: основні положення" видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

Снігопад знижок на професійні продукти від ЛІГА:ЗАКОН розпочато! Не пропустіть новорічні знижки на кращі професійні рішення для бухгалтерів та аудиторів. Переходьте за посиланням та обирайте свою персональну пропозицію зі знижкою 30%.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини