Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кому і як ДПС спише борг до 3060 грн та відстрочить борг до 6800 грн

11 грудня 2020, 14:30
2739
0
Реклама

Податківці наголошують, що Закон № 1072 збільшив мінімальний поріг суми податкового боргу, до якої не застосовують заходи стягнення.

Відповіді на поширені питання платників податків щодо преференцій у списанні податкового боргу ДПС навела в Інформаційному листі № 17.

З якої суми податкового боргу будуть застосовувати заходи стягнення податкового боргу?

Збільшено суму податкового боргу, відносно якої застосовують заходи стягнення з 60 НМДГ (1020 гривень) до 180 НМДГ (3060 гривень). До зазначеної суми податкового боргу територіальні органи ДПС не будуть направляти боржнику податкові вимоги та застосовувати заходи стягнення. Також майно боржників не буде передаватися в податкову заставу у разі, якщо загальна сума податкового боргу не перевищуватиме 3060 гривень.

Спишуть податковий борг (у тому числі штрафні санкції і пеня) платника податків, сукупний розмір якого за усіма податками і зборами не перевищує 3 060 грн (включно), що обліковувався станом на 1 листопада 2020 року та залишився несплаченим/непогашеним станом на дату списання такого боргу.

Чи підпадає під списання заборгованість зі сплати ЄСВ, що не перевищує 3060 гривень?

Ні, не підпадає. Але частина заборгованості зі сплати ЄСВ може бути списана згідно з нормою п. 915 розділу VІІІ Закону про ЄСВ, до якого внесено зміни.

Чи підпадає під списання податковий борг громадян до 3 060 гривень?

Так. Під дію Закону № 1072 підпадають усі категорії платників податків, крім осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства, та осіб, які мають податковий борг з митних платежів.

Чи потрібно платникам податків подавати до органів ДПС заяву на списання податкового боргу до 3060 гривень?

Ні. Заява не подається, оскільки списання здійснюється контролюючим органом одноразово та одночасно усім платникам податків.

Як платнику податків дізнатись, списувався йому податковий борг чи ні?

Інформацію про списання податкового боргу платник податків може отримати в приватній частині Електронного кабінету. Також інформацію про таке списання щодо суб'єктів господарювання після його проведення буде оприлюднено на вебпорталі ДПС. Крім того інформація про проведене списання платник податків може отримати за зверненням до контролюючого органу із відповідним запитом.

Чи звільняється майно платника податків з-під податкової застави та відкликаються виконавчі документи з органів державної виконавчої служби у разі проведення списання податкового боргу до 3060 гривень?

Так. Також інформація про списані суми передається до органів Державної виконавчої служби для закриття виконавчих проваджень.

Кому може бути надано відстрочення податкового боргу у сумі до 6 800 гривень?

Воно надається платникам податків - фізособам, у тому числі самозайнятим особам, що станом на 1 грудня 2020 року мали загальний розмір податкового боргу (у тому числі штрафні санкції, пеня та проценти за користування розстроченням/відстроченням) у сумі, що не перевищує 6 800 гривень.

Що необхідно зробити платнику податків, щоб отримати таке відстрочення?

Платнику податків необхідно звернутись з відповідною заявою довільної форми до контролюючого органу, де обліковується такий податковий борг. Зазначену заяву платником податків може бути подано як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному вигляді через приватну частину Електронного кабінету.

Чи потрібно платнику податків для отримання відстрочки подавати додаткові документи, крім заяви?

Ні. Ніяких додаткових документів подавати не потрібно.

Чи може платник податків достроково сплатити відстрочену до 29 грудня 2021 року суму податкового боргу?

Так. При цьому платник податків повідомляє контролюючий орган про таку дострокову сплату шляхом надсилання листа у довільній формі.

Подавати звітність, контролювати своєчасність і повноту сплати податків до бюджету та відслідковувати всі податкові зміни просто з рішенням LIGA360: Бухгалтер. Отримайте тестовий доступ, щоб працювати легко та швидко.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини