Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Не усіх працівників об’єднаних громад скорочують — Держпраці

Реклама

В Управлінні Держпраці у Кіровоградській області пояснили деталі вивільнення працівників у зв'язку із створенням нових об'єднаних територіальних громад (далі - ОТГ). Адже треба враховувати особливості припинення трудових відносин у місцевих радах, які об'єднуються.

Працівники сільської ради, її виконкому, які займають невиборні посади, продовжують працювати на своїх посадах до закінчення процедури реорганізації, якщо не буде можливості перевести їх до штату ОТГ раніше. Те, що їм вручили попередження про наступне вивільнення, не означає, що всі попереджені працівники будуть обов'язково звільнені з роботи на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП (у зв'язку з реорганізацією). Частина з таких працівників можливо буде переведена на посади в ОТГ; або набуде права на пенсію і звільниться у зв'язку із виходом на пенсію; або працевлаштується самостійно в інших установах чи на підприємствах.

Важливо видати розпорядження про попередження у строк не пізніше ніж за 2 місяці до передбачуваного вивільнення (КЗпП дозволяє попереджати раніше, але категорично забороняє роботодавцю скорочувати цей строк). Якщо точна дата фактичного вивільнення працівників невідома - жодного порушення у завчасному попередженні не буде.

Може так статись, що фактичне вивільнення працівників не відбудеться. Проте за звільнення працівника без попередження настає відповідальність у вигляді поновлення працівника на роботі в результаті встановлення судом факту незаконного звільнення, оплати за рахунок роботодавця часу вимушеного прогулу та, можливо, завданої працівникові моральної шкоди.

Чинне законодавство не надає право роботодавцю за його ініціативою звільнити працівника раніше двомісячного строку попередження про звільнення. Але, якщо працівник виявить бажання звільнитись раніше, ніж закінчиться зазначений строк попередження про звільнення, роботодавець може здійснити звільнення у строк, який просить працівник.

Попередження оформлюють розпорядженням голови ОТГ. Саме голова ОТГ з моменту вступу його на посаду буде уповноваженою особою роботодавця як для місцевої ради, розташованої в адміністративному центрі ОТГ, так і для місцевих рад, розташованих поза межами адміністративного центру.

Після завершення реорганізації відповідні юрособи - сільські, селищні, міські ради припиняють свою діяльність. Розпорядження видається сільським, селищним, міським головою ОТГ.

Тож у зв'язку з приєднанням до сільської, селищної, міської ради, обраної ОТГ, відповідних місцевих рад, розміщених поза адміністративним центром ОТГ, доля трудових відносин працівників буде такою:

- деякі працівники будуть звільнені з роботи на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП (скорочення штатів у зв'язку з реорганізацією). При цьому слід мати на увазі, що працівників попереджають про наступне вивільнення персонально не пізніше ніж за 2 місяці;

- деякі працівники будуть переведені на посади в ОТГ;

- хтось набуде права на пенсію та звільниться у зв'язку з виходом на пенсію;

- деякі працівники звільняться за своєю ініціативою або за угодою сторін.

Із судовою практикою у сфері захисту трудових прав допоможе система VERDICTUM, яка містить більш ніж 70 млн. судових рішень. Бажаєте отримати тестовий доступ до системи VERDICTUM - тисніть сюди.

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини