Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Як оподатковувати операції в рамках посередницького договору з нерезидентом

Реклама

Йдеться про ситуацію, коли резидент - платник ПДВ планує здавати власні електричні самокати в оренду фізичним особам на митній території України через агента-нерезидента. Агент також буде отримувати замовлення від фізичних осіб через інтернет-платформу та грошові кошти через платіжну інтернет-систему, які йому належать. За підсумками звітного періоду агент звітуватиме принципалу та перераховуватиме отримані від фізичних осіб грошові кошти за оренду електричних двоколісних самокатів за вирахуванням агентської винагороди.

На думку податківців, ПДВ-наслідки даного формату співпраці резидента-принципала та нерезидента-агента будуть наступними.

Резидент-принципал, як безпосередній постачальник послуг із оренди електричних самокатів покупцю (фізичній особі), зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ за правилом "першої події":

- на дату фактичного перерахування нерезидентом грошових коштів, що отримані від покупця, на розрахунковий рахунок резидента;

- або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання принципалом-резидентом послуг покупцю.

На дату виникнення податкових зобов'язань з ПДВ, визначених на дату однієї із зазначених подій, що відбулася раніше, за операцією з постачання послуг із оренди електричних самокатів покупцю (фізичній особі) принципалом повинна бути складена податкова накладна.

Операція нерезидента-агента з постачання посередницьких (агентських) послуг, пов'язаних із наданням послуг із оренди електричних самокатів, резиденту-принципалу є об'єктом оподаткування ПДВ, оскільки місце постачання таких послуг визначено на митній території України.

За операцією нерезидента-агента з постачання резиденту-принципалу посередницьких (агентських) послуг, принципал як податковий агент такого нерезидента (агента) зобов'язаний визначити податкові зобов'язання з ПДВ за правилом "першої події", залежно від того, яка з подій відбулася раніше, а саме:

- на дату оплати принципалом посередницьких (агентських) послуг, отриманих від нерезидента (агента);

- або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання нерезидентом (агентом) посередницьких (агентських) послуг принципалу.

Також за такою операцією принципал зобов'язаний скласти податкову накладну і зареєструвати її в ЄРПН. Така податкова накладна, зареєстрована в ЄРПН, є для принципала підставою на включення зазначених у ній сум ПДВ до складу податкового кредиту.

Суми податкових зобов'язань і податкового кредиту з ПДВ підлягають одночасному декларуванню у податковій декларації з ПДВ за відповідний звітний період, в якому їх сформовано.

При цьому база оподаткування ПДВ за такою операцією визначається, виходячи із суми агентської винагороди, що отримується нерезидентом (агентом) у межах та на умовах агентського договору.

Додатково у відомстві зауважили, що якщо покупець (фізична особа), використовуючи у мережі Інтернет платіжний застосунок агента, замовив у резидента-принципала послугу із оренди електричного самокату, розрахунок за яку здійснив через платіжну систему агента із застосуванням ЕПЗ, (інтернет-еквайринг), то така операція має здійснюватися із обов'язковим застосуванням принципалом, як постачальником послуги, РРО та/або ПРРО та направленням покупцю (фізичній особі) електронного розрахункового документа встановленої форми на повну суму поставленої послуги.

Докладніше на цю тему - матеріал видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН "Агентський договір із нерезидентом: податкові наслідки".

Для отримання доступу до професійної аналітики видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН, інших документів та інструментів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН поспішіть замовити доступ та оцініть зручність і швидкість пошуку необхідних вам матеріалів.

Джерело: ІПК ДПСУ від 04.12.2020 р. № 4981/ІПК/99-00-05-06-02-06

Підписуйтеся на наш канал у Telegram і сторінку в Facebook, щоб завжди бути в курсі бухгалтерських подій.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях
Схожі новини